Hård kritik mot BHP Billiton och Vale

Efter olyckan i Brasilien där en gruvavfallsdamm brast har ägarna av bolaget bakom aktiviteten, BHP Billiton och Vale, kommit att få kritik från många håll. Senast att kritisera verksamheten är Förenta nationerna, FN.

Enligt FN innehöll de stora mängder kontaminerat vatten som läckte ut såväl tungmetaller som giftiga kemikalier, skriver Financial Times.

Två talesmän för mänskliga rättigheter inom FN ansåg att bolaget på plats, Samarco, uppenbarligen inte gjort tillräckligt för att skydda människor.

Enligt John Knox, en av de två talesmännen från FN, har vattnet orsakat skador på ett 850 kilometer stort område med giftigt vatten motsvarande 20.000 simbassänger likt de som används för OS-tävlingar.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.