”Helgen är välkommen”
Index på föll tungt på fredagen under en av de mest oroliga börsdagarna den här sidan sekelskiftet. I Stockholm tillhörde rapporterande Volvo, Scania och Carnegie de aktier som gick allra sämst när konjunkturoron förvärrades ytterligare.
OMXS30 stängde 5,9 procent lägre på noteringen 593,8. Det var ändå en viss återhämtning från förmiddagens bottennotering för indexet på 568 punkter, motsvarande -9,5 procent. Omsättningen uppgick till 18,8 miljarder kronor.
OMXS30har nu backat 45 procent sedan årsskiftet och handlas på samma nivåer som under hösten 2003.
– Det ska bli skönt med fredag och helg. Detta handlar också om tillvänjning. Investerarna måste vänja sig vid tanken att vi är inne i något riktigt dåligt, jag tänker till exempel på Volvos orderingång. Så denna helg är extra välkommen, säger en mäklarchef till Direkt.
I övriga Europa var det också stora nedgångar, FTSE 100 var 5,6 procent ned och DAX i Frankfurt föll med 5,4 procent. De europeiska nedgångarna grundlades i Asien där den japanska börsen landade på -9,6 procent efter flera svaga rapporter från storbolag.
De svenska delårsrapporterna har fortsatt att trilla in och satte tydliga spår i aktiekurserna.
Volvo B föll med hela 14,2 procent till 37:30 kronor efter att ha redovisat ett resultat före skatt som justerat för engångsposter var 35 procent sämre än SME:s prognossammanställning.
Rapporten summeras egentligen bäst genom Volvos nettoorderingång i Europa som efter en våg av annulleringar låg på 115 lastbilar under kvartalet, ned från över 40.000 motsvarande period i fjol.
– Det svaga orderintaget gör att 2009 kommer att bli jättebökigt i både USA och Europa. Men det som också är häpnadsväckande är att marginalerna för både lastbilar och anläggningsmaskiner faller så snabbt. Fortsätter det så här så kommer marginalerna att vara noll nästa år, säger Michael Andersson, analytiker på Evli Bank, till Direkt.
Scanias resultat var också sämre än väntat och aktien backade 8,9 procent till 54 kronor.
Scanias orderingång minskade med 38 procent under kvartalet, varav orderingången för lastbilar i västra Europa var minus 69 procent. Scanias vd Leif Östling hävdar dock att bolaget har drabbats av “lite annulleringar” under kvartalet, det vill säga en klar skillnad jämfört med Volvo.
Den stora rapportförloraren var Carnegie som föll med 34,2 procent till 29 kronor. Bolagets rapport innehöll en reservering för befarade kreditförluster om 1 miljard kronor. Enligt E24 är det Maths O Sundqvists affärer som ligger bakom reserveringen.
Kreditförlusterna var en stor besvikelse, “och urholkar kapitalet och skapar oro för utdelningen”, säger en analytiker till Direkt.
Noterbart är att två stora poster Carnegie-aktier mäklades på fredagseftermiddagen. I Carnegies ägarbild finns det kopplingar till Island.
I banksektorn fortsatte nedgångarna. Swedbank A föll med 6:75 kronor till 59:50 kronor. Därmed utökades nedgången på 11 procent från torsdagen då vd Jan Lidéns bekräftade att diskussioner om nyemission har förts med ägarna. SEB tappade 13 procent av sitt börsvärde.
Råoljepriset handlades ned ytterligare på fredagen. Lundin Petroleum tappade 20 procent, PA Resources stängde 12,4 procent lägre.
ABB, som på torsdagen straffades för den svaga orderingången i rapporten, föll ytterligare 4,6 procent. Veckan summeras därmed till -20 procent för ABB-aktien.
Bland de få storbolag som stängde på plus fanns Elekta och Assa Abloy.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.