Hemberg om nya ISK-skatten: ”Höjningen är bara logisk”

Regeringens förslag om höjd skatt på investeringssparkonton (ISK) och kapitalförsäkringar är inget som förändrar hur Avanzas sparekonom Claes Hemberg ser på sparformen. ”ISK är solklart det bästa alternativet för sparare”, säger han till Affärsvärlden.

På fredagen meddelade regeringen ett förslag på höjd beskattning på ISK och kapitalförsäkringar. Bland annat vill regeringen sätta en bottennivå på 1,25 procent av kapitalunderlaget. Det innebär att skattesatsen på en ISK aldrig blir lägre än 0,375 procent.

Affärsvärlden ringde upp Avanzas sparekonom Claes Hemberg för att höra hur han ser på skattehöjningen.

Sparare tycker aldrig att skattehöjningar är roliga, men att införa ett skattegolv på ISK är bara logisk, säger han.

Varför är höjningen logisk?
– Hade regeringen inte förändrat reglerna hade vi haft en minusskatt nästa år. För att stävja det gick Skatteverket ut för ett par veckor sedan och sa att skatten på ISK skulle bli lägst noll. Nu säger regeringen att vi faktiskt ska ha någon form av skatt.

Är spararnas ilska mycket väsen för ingenting? 
– Jag förstår sparare som trodde att de skulle få betala noll procent i skatt och som nu får 0,375 procent i stället, det är ju väldigt många procents skillnad om man nu vill se det så. Men vi måste också inse att ha en sparform med 0 procents skatt vore politiskt omöjligt och skulle få fackliga organisationer att demonstrera utanför riksdagen. Och det vill man ju inte se.

Claes Hemberg understryker också det faktum att skattehöjningen ”inte är något nytt påfund” utan en justering av skatten som fanns med i alliansregeringens grundförslag.

– För privatpersoner spelar skattehöjningen marginell roll. Jag räknade på det och om du månadssparar i ISK och exempelvis har en Sverigefond under 20 års tid så skiljer det bara 2,5 procent mellan den gamla och den nya skatten.

Ar det dags att överge ISK för någon annan sparform nu?
Det finns ingen annan sparform som är bättre. Inget som är i närheten. ISK är solklart det bästa alternativet för sparare. Men det lär säkert dyka upp en hel del oseriösa säljare som försöker utnyttja ryktet om att ISK har blivit sämre och sälja på folk produkter med skyhöga avgifter. Det har vi sett i andra fall.

Börsen är upp cirka 15 procent hittills i år. Vad tror du om fortsättningen av året?
– Jag tror att den kan fortsätta upp ytterligare 5 procent i år men jag tror inte på någon raketutveckling. Nu måste konjunkturen visa sina framfötter.

Om börsen faller är ISK-sparandet ganska ofördelaktigt, eller?
Nu låter du som en sådan där fulsäljare. ISK ska du spara i långsiktigt, inte i en månad. Det är klart att det kanske känns jobbigt på höstkanten när mina Europafonder är ner 7 procent och jag ska betala skatt på det. Men om du tror att börsen ska klappa ihop ska du inte spara i aktier över huvud taget.

Vilken sparform är bäst för den som tror på ett börsfall?
– Du kan fortfarande ha kvar pengarna på ett Investeringssparkonto men välja fonder som tål en börsnedgång. Jag tänker på stabila företagsobligationsfonder som exempelvis Spiltan räntefond exempelvis.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.