Hemlig rapport varnar för likviditetskris i Klippan
Uppgifterna får aktien att rasa 23 procent till 6 kronor.
Rapporten som är skriven av revisionsfirman Öhrlings PricewaterhouseCoopers, är daterad den 25 november och skrevs i samband med Klippans nyss avslutade nyemission på knappt 200 miljoner. Revisorerna hade fått i uppdrag av styrelsen att granska beräkningar som legat till grund för informationen i prospektet.
Revisorerna har fått ta del av de senaste affärsplanerna samt budgeten för 2006 och intervjuat en handfull nyckelpersoner.
I rapporten reser revisorerna flera varningsflaggor.
Den första handlar om att budgeten är för optimistisk. Bruttoomsättningen för 2006 beräknas enligt rapporten av Klippan till 1215 miljoner, jämfört med utfallet de 12 senaste månaderna som var 1079 miljoner och att de 10 första månaderna 2005 indikerar en årsomsättning 1032 miljoner. Dessutom räknar bolaget med att försäljningen ska öka till 120 000 ton per år, vilket motsvarar 100 procents kapacitetsutnyttjande av Klippans båda kvarvarande pappersbruk.
Enligt budgeten räknar Klippan med en ökande omsättning tack vare ökande priser och ett rörelseresultat på 5 miljoner kronor, eller en marginal på 0,4 procent.
“…om bolaget förutspår att uppnå en så pass låg rörelsemarginal med antaganden om ökande volym och genomsnittspriser är vår bedömning att det finns en överhängande risk att bolaget inte kommer att nå lönsamhet under 2006”, heter det i rapporten.
Rapporten är dessutom skriven innan det blev klart att Klippans största kund, Papyrus, säger upp avtalet med bolaget, ett besked som kom den 20 december. Det gör att upp till 250 miljoner av försäljningen kan försvinna. En orsak till avhoppet var Klippans skakiga finanser.
Mest bekymrade tycks revisorerna över Klippans framtida likviditetssituation, trots nyemissionen på 200 miljoner.
De konstaterar att bolagets kalkyler till stor del bygger på stora planerade kapitalrationaliseringar i januari och februari i år. Under de två första månaderna ska rörelsekapitalet enligt planen minskas med 50 miljoner, varav 33 miljoner är reducering av varulager och kundfordringar och 10 miljoner ökning av leverantörsskulderna. Under hela 2006 förutspås en minskning av rörelsekapitalet med 152 miljoner varav 70 miljoner utgörs av leverantörsskulder.
“Vi noterar att det är en kraftig minskning som är budgeterad för såväl de första två månaderna 2006 som för helåret. Om bolaget enbart skulle uppnå 50 procent av den planerade rationaliseringen under de första två månaderna skulle detta medföra att bolagets kassa vid utgången av mars är 0”, skriver revisorerna och konstaterar att “bolaget riskerar att ha ett akut likviditetsproblem vid utgången av mars månad.”
Av affärsplanen framgår också att investeringsnivån ska uppgå till 21 miljoner per år. Men VD uppger för revisorerna att en rimlig investeringsnivå för den normala verksamheten är 40-50 miljoner per år.
Revisorerna rekommenderar att Klippan i prospektet ska betona att inte bara kassaflödet utan också rörelsekapitalet samt en väntad försäljning av fastigheter och maskiner är avgörande för den framtida likviditeten.
I prospektet under avsnittet “riskfaktorer” skriver Klippan att “Skulle Klippan inte lyckas vända förluster och skapa positiva kassaflöden kan ytterligare kapital och tillskott av likvida medel efordras”. Dock nämns ej kapitalrationaliseringen eller fastighetsförsäljningen där.
Rapporten skickades ut två dagar efter Klippans extra bolagsstämma den 23 november där flera nya styrelseledamöter valdes in, bland annat med stöd av Novestras fond Nove Capital och David Marcus som under hösten blivit nya storägare. Novestras vd Peter Ekelund och David Marcus valdes samtidigt in i nomineringskommittén. Fyra veckor senare, den 22 december, stod det klart att Nove hoppade av Klippans nyemission. En vecka senare flaggade Marcus för samma sak.
Peter Ekelund säger sig dock aldrig ha sett rapporten.
– Inte en aning, någon sådan har jag aldrig hört talas om.
Orsaken att Nove Capital valde att hoppa av emissionen var istället meningsskiljaktigheter med storägaren Gösta Welandson säger han.
– Vi hade olika uppfattningar om bolagets strategiska inriktning och eftersom han var större ägare än vi och det dessutom var en blygsam investering för oss tyckte inte vi att det fanns någon anledning att tjafsa mer om det. Klippan är ett avslutat kapital för oss, säger Peter Ekelund till Affärsvärlden.se.
Sedan början av december har Klippans aktie fallit med cirka 33 procent och handlas nu under 8 kronor vilket var teckningskursen i nyemissionen.
Vare sig Klippans ordförande Johan Hessius, vd Thomas Billing eller revisorerna på Öhrlings vill kommentera rapporten.
– Eftersom dina frågor baserar sig på ett rent internt, icke-offentliggjort dokument som du inte borde ha tillgång till så kan jag inte kommentera det vidare, säger Johan Hessius.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.