Hemnet: Fortsatt utbudsrekord på borättsmarknaden

Utbudet av bostadsrätter till salu på bostadssajten Hemnet var i september återigen på en för månaden rekordhög nivå. Framöver kan man dock tänka sig att utbudet börjar sjunka i årstakt, bedömer Hemnet.

“Utbudet av bostadsrätter är på en rekordnivå även i september, men det ser ut att vara en vikande trend och om man ska drista sig till att gissa något om framtiden skulle vi inte bli överraskade om vi ser negativa årstakter kommande halvår-år. Det höga utbudet nu drivs av att det tar längre tid att sälja bostäder, men nu ser vi en hel del tecken på en piggare marknad. Om det går snabbare att sälja igen är det inte osannolikt att utbudet kommer att minska på årsbasis”, säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

Utbudet av bostadsrätter till salu på Hemnet var i september 4 procent högre än motsvarande månad i fjol. Staffan Tell noterar att det är en stor skillnad mot hösten 2017, då utbudet ökade tiotals procent i årstakt.

“Vi har en helt annan marknad nu än för två år sedan. Det är mycket mer stabilt, även om utbudet i absoluta tal är högre”, säger han.

Medan utbudet av bostadsrätter alltså fortsätter att öka i årstakt var utbudet av villor 4 procent lägre än i september i fjol, den fjärde månaden i rad med sjunkande utbud i årstakt.

I Stockholms län ökade utbudet av bostadsrätter med 2 procent från i september 2018 medan villautbudet sjönk 4 procent.

Eftersom det är stora säsongsvariationer i utbudet av bostäder till försäljning är en jämförelse med motsvarande månad tidigare år mest rättvisande.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.