”Herr Treschow kommer att få en försiktig start”

En av Dormanns viktigaste uppgifter är att skapa en ny företagsstrategi. Här har managementkonsulterna på Bain & Co ett avgörande inflytande. I det gänget är Michael Treschow en bättre ledamot än den förre ABB-direktören Sune Carlsson.

Beskedet från Jürgen Dormann är nästan övertydligt:
– Vad ABB behöver nu är en klar och tydlig strategi där styrelsen varit engagerad och tar ansvar för dess implementering. Vi ska gemensamt med företagsledningen bygga den korrekta organisationen utifrån de förutsättningar vi kommit överens om och hitta den rätta kostnadsstrukturen. Det ska konsultfirman Bain & Co hjälpa oss med.
ABB:s styrelse arbetar i dag väsentligt närmare företagsledningen än under de år då Jürgen Dormann satt som vanlig styrelsemedlem och bolaget styrdes av Percy Barnevik och senare av vd:n Göran Lindahl. Numer träffas finanskommittén och revisionskommittén regelbundet.

Tror du att det fatala beslutet att återköpa aktier, som styrelseledamoten och storägaren Martin Ebner drev igenom med stöd av Percy Barnevik, skulle ha kunnat undvikas om du varit ordförande då?
– Det är möjligt, finanskommittén hade åtminstone haft ett bättre underlag att gå på. Men i grunden var det en fråga om vilken framtidsbild vi hade då. Och den var felaktig.

Nästa steg för Jürgen Dormann blir att engagera den egna styrelsen i en översyn av ABB:s strategi. Uppdraget, som drivs av ledarskapskonsulter på Bain & Co, är omfattande. De ska för styrelsens räkning göra en total genomgång av hela ABB, titta på alla olika verksamhetsområden och specifika enheter i olika länder. Att just Bain fått uppdraget är ingen slump, Jürgen Dormann har jobbat med Bain tidigare. Genomgången kommer att ta ett halvår. Sedan ska Bain presentera en rapport för styrelsen som ska utgöra underlag för vilka verksamheter som ska behållas, utvecklas och vad som kan komma att avvecklas.

Ingen slump
Jürgen Dormanns plan är att efter stämman låta styrelsen sätta ihop en egen strategigrupp med några få personer som ska ägna extra mycket tid tillsammans med Bainkonsulterna. Det ligger nära till hands att peka ut Michael Treschow och Louis Hughes, från General Motors, två industrialister som ska väljas in i styrelsen vid vårens bolagsstämma, som önskvärda kandidater till strategigruppen. De två känner varandra: Louis Hughes har varit mångårig ledamot i Electrolux styrelse, där Michael Treschow tidigare var vd.
– Det är förstås ingen slump att just dessa två föreslås till styrelsen. Den industriella kompetensen i styrelsen måste höjas, det gäller även min egen.

Michael Treschow har fått 5,5 miljoner kronor i extra ersättning från Ericsson för 2003 för att han ska engagera sig heltid i det företaget. Hur går det ihop med ett uppdrag i ABB?
– Herr Treschow och jag har talat om det. Vi har kommit överens om att han ska få en försiktig start i ABB. Men jag vill ha honom ändå, Treschows bakgrund och erfarenhet är sådan att den kommer att vara värdefull på längre sikt, inte bara de nästkommande sex månaderna.

Svensken Sune Carlsson skulle annars ha kunnat vara ett alternativ till Michael Treschow. Carlsson har en framgångsrik karriär bakom sig både från ABB – där han bland annat var chef för Automation – och senare som börs-vd för Wallenbergföretaget SKF. Men Jürgen Dormann delade inte familjen Wallenbergs, och andra svenska aktieägares, syn på värdet av Sune Carlssons erfarenhet.
– ABB:s styrelse behöver inte en ledamot som suttit i ABB:s högsta ledning under tjugo år. Vi behöver folk från utsidan. Sune Carlsson förtjänar respekt, men hans kunskap är densamma som den som redan finns inom ABB, här finns redan tillräckligt med folk som kan bolaget utan och innan. Jag vill ha styrelseledamöter som kan utmana och ifrågasätta. Jag behöver inte någon ledamot som kan agera som ledningens förlängda arm in i styrelsen. Jag vill ha en fungerande dialog mellan de två grupperna, styrelsen och ledningen.

Så då gillar du inte modellen med vd som kliver upp som ordförande?
– Nej, men det finns speciella undantag.

Som din egen roll i ABB, där vd slutar och ordföranden måste bli vd och då får dubbla poster, eller när du själv klev upp som ordförande i Aventis?
– I ABB blev det en sådan situation, men den var ofrivillig. Ordförandeskapet i Aventis hänger mer ihop med att det är tradition inom kemiindustrin att vd blir ordförande. Det fungerade bra under 1950- och 1960-talet men jag är inte säker på att det är rätt nu. Det borde försvinna.Dormann söker sin efterträdare

Egon Zehnder, en av Europas främsta head hunting-firmor, har anlitats för att hitta Jürgen Dormanns efterträdare. Samtidigt genomför Egon Zehnder en profilstudie på de 60 högsta cheferna i ABB.
– Jag har lovat styrelsen att vara kvar tills det värsta av ABB:s problem är över, det tar ytterligare ett eller två år, säger Jürgen Dormann.
Peter Voser, ABB:s finanschef som förra året hämtades från Shell, är ett hett namn till vd-posten. Andra har pekat ut chefen för Automation, indiern Dinesh Paliwal. Men internt bland ABB-are är ändå huvudspåret att Egon Zehnders lista kommer att toppas av någon extern person.vEgon Zehnder, en av Europas främsta head hunting-firmor, har anlitats för att hitta Jürgen Dormanns efterträdare. Samtidigt genomför Egon Zehnder en profilstudie på de 60 högsta cheferna i ABB.
– Jag har lovat styrelsen att vara kvar tills det värsta av ABB:s problem är över, det tar ytterligare ett eller två år, säger Jürgen Dormann.
Peter Voser, ABB:s finanschef som förra året hämtades från Shell, är ett hett namn till vd-posten. Andra har pekat ut chefen för Automation, indiern Dinesh Paliwal. Men internt bland ABB-are är ändå huvudspåret att Egon Zehnders lista kommer att toppas av någon extern person

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.