Het glassaktie i Vietnam

Mattias Martinsson, som förvaltar Tundra Vietnam, om de bästa sektorerna, favoritinnehaven och förväntningarna på 2018.

Kan du ge en kort beskrivning av Vietnam som marknad för investeringar?

– Det är ett land med 94 miljoner in­vånare där medelåldern ligger på 25 år. Över 70 procent av kvinnorna yrkesarbetar och läskunnigheten ligger på cirka 95 procent. BNP-tillväxten var 6,8 procent i fjol. Politiskt är det en enpartistat med en struktur som liknar den i Kina. När det gäller valutan så sätter centralbanken ett intervall för växelkursen varje år som innebär en gradvis depreciering med 1–2 procent per år. En av utmaningarna är en relativt utbredd korruption, men där har vi sett en del tecken på förbättringar under senare år. En annan utmaning är miljöområdet, men samtidigt finns det en ökad medvetenhet om detta bland befolkningen vilket börjat leda till krav på förändringar. Ett positivt tecken för framtiden är att 98 procent av alla barn är inskrivna i grundskolan och att vietnamesiska barns skolkunskaper ligger högt i ett internationellt perspektiv.

Och hur fungerar börshandeln i Vietnam?

– Det sammanlagda börsvärdet uppgår till cirka 150 miljarder dollar. Den största börsen är Ho Chi Minh-börsen som svarar för ungefär två tredjedelar av handeln. Det finns också en mindre börs i Hanoi och ­Upcom, en börs som ungefär motsvarar NGM i Sverige. Det är en ganska bred aktiemarknad där de största delarna av index är cirka 25 procent dagligvaror, 25 procent bank och finans, 15 procent fastigheter och 11 procent industribolag.

Vilka sektorer föredrar ni att investera i?

– Vi föredrar bolag där vi ser en möjlighet för dem att växa snabbare än ekonomin som helhet. I dagsläget har vi en viss övervikt mot infrastruktur, it och sällanköpsvaror.

Hur ser intresset ut från investerarna för den här fonden?

– Under andra halvåret 2017 ökade det förvaltade kapitalet från ungefär 400 miljoner kronor till 900 miljoner kronor, och vi kan se att det finns ett brett intresse från både privatpersoner och institutionella investerare.

Har du några innehav som du särskilt vill lyfta fram?

– Ett av de större är it-bolaget FPT Corporation. I koncernen finns en konsumentelektronikkedja som säljer hårdvaror från ledande tillverkare som Apple och Samsung, och som nu ska knoppas av och sättas på börsen. Kärnverksamheten inom FPT är programvaruutveckling där bolaget jobbar med till exempel call center och it-support. Börsvärdet är cirka 1,2 miljarder dollar och aktien handlas i dag till ett p/e-tal på cirka 13. Vi bedömer att programvarudelen kan ha en lönsam tillväxt på ungefär 15 procent per år de kommande tre åren.

Någon mer?

– Ett nyare innehav är glasstillverkaren Kido Frozen Foods, något av Vietnams motsvarighet till GB Glass. I dag har Kido en marknadsandel på 40 procent och vi tror att den kan öka till 50 procent fram till 2020. Bolaget har också en väl utbyggd distribution med ungefär 70 000 återförsäljare och 500 kylbilar som trafikerar hela landet. Bolaget har ett börsvärde på cirka 150 miljoner dollar. Den stora potentialen finns om man tittar på glasskonsumtionen per capita. I Sverige ligger den på ungefär 10 kilo per år, medan den i Vietnam bara är 0,4 kilo. Jag brukar säga att det motsvarar två dajmstrutar. Här tror jag att det finns väldigt goda möjligheter till ökad konsumtion när en ung befolkning vill tillägna sig mer västerländska vanor.

Vietnambörsen gick väldigt starkt 2017 – vad har du för förhoppningar när det gäller 2018?

– Många utländska aktörer gick in på marknaden under förra året, vilket drivit upp värderingen på de indextunga bolagen. Där ligger p/e-talen nu på mellan 20 och 30. Men för de mellanstora bolagen betalar man ungefär 10–12 gånger årsvinsten, så där tror jag att det finns goda möjligheter att göra bra placeringar.

Mattias Martinsson

Förvaltar: Tundra Vietnam.

Förvaltat kapital: Cirka 900 miljoner kronor.

Utveckling 2017: +26 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB