Het sektor på allt djupare vatten

Norsk oljeservice var en stjärna på den nordiska börshimlen i fjol. I år har kursutvecklingen varit lugnare. Men den kraftiga efterfrågan på bolagens tjänster väntas bestå. Särskilt för de bolag som opererar på djupare vatten.

Att hyra ur riggar, underhålla oljeplattformar, göra undervattensjobb och seismiska tester av havsbotten. Det är exempel på vad bolagen inom den norska oljeservicesektorn sysslar med. Efterfrågan på bolagens tjänster har varit mycket stark. Och så lär det förbli, så länge oljepriset håller sig på nuvarande höga nivåer eller åtminstone befinner sig över 40-50 dollar per fat.

– Det kommer att vara en fortsatt stark efterfrågan de närmaste åren. Med de här höga oljepriserna är det högtryck i investeringsviljan hos oljebolagen, som måste investera för att upprätthålla sina oljereserver, säger Sven Börre Larsen, analytiker på den norska fondkommissionären First Securities.

För att hålla reservnivåerna intakta måste bolagen hitta ny olja. Och för att göra nya fyndigheter tvingas bolagen leta på mer svårtillgängliga områden, exempelvis på större havsdjup.

Lite förenklat kan oljeservicesektorn delas in i följande segment:

* Bolag som utför geologiska undersökningar. Seismiska tester utvärderar sannolikheten för att det ska finnas olja eller gas i ett område och avgör om det är värt att provborra.

* Riggföretag hyr ut olika typer av borrriggar, exempelvis jackup-riggar, som är förankrade på havsbotten, och riggar som flyter och därför passar för större havsdjup.

* Subsea-bolag utför olika typer av undervattenstjänster som föregår utbyggnad av oljefält.

* Supply-bolag levererar olika tjänster för riggar och produktion.

* Produktionsbolag som har flytande produktions- och lagringsfartyg, som i branschen kallas FPSO.

Index över de knappt 50 bolag som ingår i Oslobörsens branschindex Energy Equipment & Services steg 57 procent i fjol. Bland de bolag som gick starkast fanns flera av de stora riggbolagen, som bygger riggar på varv i Asien och sedan hyr ut dem till oljebolagen. Sektorns största bolag, Seadrill, steg exempelvis nästan 100 procent i fjol. Bolaget, som till 34 procent ägs av redarmagnaten John Fredriksen, är värt drygt 40 miljarder norska kronor.

Kursutvecklingen i branschen har varit lugnare i år, hittills är index upp 4 procent. Seadrill har handlats ned något under våren men i förra veckan tog aktien fart på nyheten att bolaget slutit ett riggkontrakt värt 970 miljoner dollar på fem år. Dagshyran, på 531 000 dollar, betecknas av bedömare som ett rekord.

Avtalet gäller en rigg som kan borra på mycket djupt vatten. Sven Börre Larsen räknar med en särskilt positiv utveckling framöver just för bolag som är exponerade mot djuphavsborrning. I takt med att de kända oljereserverna töms krävs att oljebolagen prospekterar på allt djupare vatten för att hitta nya reserver. Förutom djuphavsriggar nämner han bolag med flytande produktionsplattformar (som Prosafe och BWO). Även subsea-sektorn är exponerad mot djuphavsprojekt.

– Men de har en avtalskonstruktion där vi bedömer att risken är lite större, Vi har en lite mer skeptisk inställning till just den sektorn, säger Sven Börre Larsen.

Inom subsea-sektorn är det vanligt med fastprisprojekt, där bolaget får en i förväg avtalad summa för att utföra en definierad uppgift. Problemet är att kostnadstrycket är högt. Det kan vara svårt att få tag på folk att anställa och att få underleverantörer att leverera utrustning i tid och till avtalat pris. Skenar kostnaderna får subsea-bolagen själva stå för notan.

Just en kraftig kostnadsinflation nämns som en risk för hela oljeservicesektorn.

– Det är en stark kostnadspress, men likväl har priserna ökat väldigt mycket mer än kostnaderna, säger Sven Börre Larsen.

En annan risk vore en okontrollerad tillväxt av kapaciteten i sektorn. Men det sätter flaskhalsproblem hos såväl de asiatiska varven som de andra utrustningsleverantörerna effektivt stopp för. En borrigg som beställs nu kan levereras först om flera år. Ledtiderna är möjligen lite kortare för bolag inom seismiska undersökningar.

Just den sektorn pekar Richard Jansen, analytiker på ABG Sundal Collier, ut som extra intressant.

– Det hetaste nu är seismiska företag. Det har att göra med i vilken del i cykeln vi är. Ofta är det i riggföretagen man ser marknadsförbättringen tidigast. Det är naturligt att det följs av seismiska bolag, säger han.

Bland de största bolagen i sektorn finns PGS, som har stigit 10 procent i år. Ett spännande nytillskott är Electromagnetic Geoservices, EMGS, som noterades för en månad sedan. Det blev mer eller mindre slagsmål om aktierna i bolaget, utförsäljningen övertecknades 13 gånger. Börsvärdet hamnade på 10 miljarder norska kronor. Och det för ett bolag som i fjol gjorde en nettoförlust på 25 miljoner dollar.

Förklaringen ligger i bolagets teknik, elektromagnetiska undersökningar, som sägs öka träffsäkerheten kraftigt när det gäller att hitta olja och gas under havsbotten – från kring 30 procent med dagens teknik till cirka 90 procent. Och med tanke på de höga kostnaderna som är förenade med provborrningar räknar investerarna med en kraftig efterfrågan på tekniken.

Förutom nynoteringar är konsolidering ett tema som väntas fortsätta för oljeservicebolagen. De senaste åren har det varit mängder med affärer i sektorn, stora som små. Ett exempel på en riktigt stor affär är franska CGG som i fjol betalade närmare 20 miljarder norska kronor för sin amerikanska seismik-konkurrent Veritas.

Ett norskt exempel är riggföretaget Seadrills köp av Smedvig, efter en kamp med amerikanska Noble. Nästa bolag som Seadrill vill åt är Eastern Drilling, men Seadrill har också ökat i Aker Drilling och Scorpion Offshore.

– Inom drilling är det extremt många nya bolag som startat. Det har redan varit en hel del strukturaffärer och det kommer mer. Även inom seismik och flytande produktion tror jag att det kommer att hända mer, säger Richard Jansen.Affärstät bransch

Oslobörsens största oljeservicebolag
Börsvärde, miljoner norska kronor

Seadrill 40 684
Aker Kværner 39 063
Petroleum Geo-Services 29 794
Aker 27 319
Acergy 24 961
Prosafe 21 489
Fred Olsen Energy 19 730
Subsea 7 17 919
TGS-Nopec 13 889
BW Offshore Limited 11 079
Awilco Offshore 10 564
Electromagnetic Geoser. 8 777
Sevan Marine 8 602
Ocean Rig 6 782
Wavefield Inseis 6 677
Solstad Offshore 6 387
Farstad Shipping 5 928
DOF Subsea 5 446
DOF 5 380
Teekay Petrojarl 5 269
Eastern Drilling 5 132

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF