Hisstillverkaren vänder snart upp

Börsnykomlingen Alimak är störst i världen på bygghissar. Utnyttja börsfallet till att köpa det välskötta verkstadsbolaget.

Hisstillverkaren Alimak Group och dess stor­ägare, riskkapitalbolaget Triton, är arkitekterna bakom en av de nynoteringar som klarat sig bäst under sommarens börsoro. Aktien avslutade den första handelsdagen på börsen dagarna före midsommar på 101 kronor och har sedan dess backat cirka 10 procent till nivåer strax under utförsäljningspriset på 93 kronor per aktie.

­Namnet Alimak är hämtat från uppfinnaren bakom företaget, Alvar Lindmark, som skulle ha fyllt 98 år i år om han hade levt. Han startade hissproduktion under 1950- och 1960-talen och i dag är hans bolag med försäljning i 50 länder störst i världen på hissar som drivs med kuggstångsmaskineri. Hissarna är normalt installerade för tillfälligt bruk på byggen och permanent vid industrier. Konkurrenter som tjeckiska Stros och tyska Geda är mindre och har enligt Alimak-vd:n sedan tre år, norrmannen Tormod Gunleiksrud, inte försäljning i lika många länder som svenskarna.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här