Alimak
Hisstillverkaren vänder snart upp
Namnet Alimak är hämtat från uppfinnaren bakom företaget, Alvar Lindmark, som skulle ha fyllt 98 år i år om han hade levt. Han startade hissproduktion under 1950- och 1960-talen och i dag är hans bolag med försäljning i 50 länder störst i världen på hissar som drivs med kuggstångsmaskineri. Hissarna är normalt installerade för tillfälligt bruk på byggen och permanent vid industrier. Konkurrenter som tjeckiska Stros och tyska Geda är mindre och har enligt Alimak-vd:n sedan tre år, norrmannen Tormod Gunleiksrud, inte försäljning i lika många länder som svenskarna.
Tidigare har Tormod Gunleiksrud varit på ABB i 28 år, bland annat som chef för robotverksamheten i Kina.
– Där har vi många konkurrenter till Alimak. Tre större, bland annat Zoomlion Heavy Industries och GJJ Guangzhou Jinglong, och mellan 10 och 15 halvstora, säger Gunleiksrud.
Alimak omsätter i år drygt två miljarder kronor och har under de senaste åren redovisat god tillväxt. Så sent som 2012 uppgick försäljningen till 1,5 miljarder kronor. En del av ökningen förklaras av att bolaget har förvärvat några mindre spelare.
Ett exempel är köpet av det norska hissföretaget Heis-Teks offshoreverksamhet förra året. Köpeskillingen var 59 miljoner kronor efter avdrag för bolagets kassa. Nyförvärvet betalade sig snabbt när bolaget i maj i år tog hem en order värd 155 miljoner kronor på industrihissar till kommande olje- och gasplattformsbyggen för Statoils räkning. Med förvärvet i Norge har Alimak samtidigt utökat sin produktportfölj till att inte bara erbjuda kuggstångsdrivna hissar utan också att omfatta traditionella linhissar.
Enligt ledningen är Alimak därmed det enda bolag som kan erbjuda vad som kallas en komplett lösning av industrihissar globalt och till hela industrisektorn.
För Alimak, liksom för många andra industriföretag, väger de delar av verksamheten som ägnar sig åt service och reservdelar till redan installerad maskinpark tungt. Under fjolåret hämtade koncernen hem drygt två tredjedelar av rörelseresultatet, som totalt uppgick till 288 miljoner kronor, från After Sales. Verksamheten står samtidigt för ungefär en tredjedel av koncernens försäljning.
Bolagets installerade bas av över 21 000 hissar eller andra transportlösningar behöver service också framöver, så här finns ingen anledning att tro på någon marginalpress utan bolaget lär kunna hålla i gång verksamheten på nuvarande höga nivåer.
Näst största affärsområde är Industrial Equipment som står för drygt 30 procent av försäljningen och en tredjedel av rörelsevinsten. Verksamheten bygger och säljer hissar till stora industrianläggningar som raffinaderier, gruvor eller till oljeplattformar.
Hissarna är ofta permanent installerade. Den faktiska livslängden är minst 25–30 år.
– I Kina finns regler som inte tillåter bygghissarna att vara i drift längre tid än åtta år, säger Tormod Gunleiksrud.
De två minsta affärsområdena, jämnstora Construction Equipment som tillverkar hissar och plattformar för bygg- och renoveringsmarknaden, och uthyrningen inom Rental, dras med förluster eller redovisar marginaler nära noll under de senaste tre åren.
I det perspektivet är det glädjande att årets första halvår och särskilt det andra kvartalet visar på en utveckling som i bästa fall kan utgöra ett trendbrott. Under kvartalet ökade marginalen inom Construction Equipment till 13 procent och inom Rental till 8 procent, i båda fallen är det nivåer som de två lågpresterande affärsområdena inte har varit i närheten av tidigare.
Om förändringen håller i sig motiverar det en högre värdering av Alimak än i dag. När börsnoteringskostnaderna räknas bort värderas bolaget till p/e 22 respektive 18 på årets och på nästa års resultat.
Till bolagets företräden hör att det har enorma marknader att växa i. Bolagets potentiella marknad uppgår till mellan 20 och 30 miljarder kronor, vilket innebär att företaget inte behöver slå i taket än på många år. Under våren har Kinamarknaden utvecklats svagt, men under juli har marknaden skjutit fart igen (se vd-intervjun).
Alimak är ingen börsraket i vardande, men ett välskött bolag. Med de flesta mått mätt har bolaget en hyfsad kurspotential med en direktavkastning på ungefär 2–3 procent nästa år. Bolagets ledning är precis som brukligt i många andra riskkapitalledda bolag dopade med aktier från börsintroduktionen. Gunleiksrud har sedan noteringen aktier för 40 miljoner kronor. Häromveckan köpte han ytterligare 10 000 aktier för knappt 1 miljon kronor. Ta rygg på honom. Blir konjunkturen inte sämre har aktien potential att nå 122 kronor under det kommande året.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.