Historiskt BNP-fall i Kina

Kinas presenterade svaga BNP-siffror under natten. BNP sjönk med 6,8 procent i det första kvartalet, vilket kan jämföras med en tillväxt på 6 procent i det fjärde kvartalet och marknadens förväntningar, enligt Bloomberg, om en nedgång på 6 procent.
Historiskt BNP-fall i Kina - kina-ekonomi-900
Foto: Dave Tacon/TT

ING skriver i en kommentar att siffrorna var mycket svaga. Under kulturrevolutionen 1967 backade BNP med exempelvis 5,8 procent, skriver banken.

Banken menar att det här visar hur stor effekt som coronapandemin fått på ekonomin. Investeringarna pekade uppåt i mars men det är samtidigt för tidigt att tala om en återhämtning.

Givet att landet använder sig av social distansering väntas återhämtningen ta lång tid, resonerar ING.

ING spår att den kinesiska ekonomin krymper med 3,1 procent i det andra kvartalet, 0,5 procent i det tredje kvartalet och växer med 4,5 procent i det fjärde kvartalet. För helåret 2020 väntas ekonomin krympa med 1,5 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.