Hit skänker Zuckerberg miljarder

När Facebook-grundaren Mark Zuckerberg, 31, berättade att han tänker skänka 99 procent av sina aktier i bolaget till välgörenhet gav det eko världen över. Men det är långt ifrån första gången Zuckerberg lättar på plånboken, skriver Business Insider.

Den nyblivne pappan gav redan för fem år sedan löftet att skänka minst hälften av sin förmögenhet till välgörande ändamål. Därmed anslöt han sig till den grupp superrika som undertecknat ’’The Giving Pledge’’. Andra som lovat samma sak är Bill Gates, Warren Buffet och Larry Ellison.

Mark Zuckerberg och hans hustru Priscilla Chan har redan gett 1,6 miljarder dollar, eller omkring 14 miljarder kronor, till välgörenhet, skriver Business Insider.

Här är några av parets senaste donationer:

120 miljoner dollar för att stödja utbildning i missgynnade områden i the Bay Area, San Francisco.

75 miljoner dollar till Zuckerberg San Francisco General Hospital.

25 miljoner dollar till Centers for Disease Control and Prevention för att bekämpa Ebola.

100 miljoner dollar till Newark Public School System.

I veckan stod det dessutom klart att Mark Zuckerberg tillsammans med bland andra Microsoft-grundaren Bill Gates och Virgin-chefen Richard Branson bildar ’’The Breakthrough Energy Coalition’’ som ska investera i ren energi.

Det senaste löftet att skänka 99 procent av de egna Facebook-aktierna är med nuvarande kurs värt 46,6 miljarder dollar. Pengarna kommer att administreras av det nybildade Chan Zuckerberg Initiative som kommer att ledas av Zuckerberg personligen. Donationerna kommer till att börja med fokusera områden som individuellt lärande, att bota sjukdomar, knyta samman människor och bilda starka samhällen, skriver Business Insider.

Juridikprofessorn Joel Fleishman vid Duke University tror att Facebook-grundarens initiativ kommer att sporra fler superrika att skänka pengar.

– Jag följer detta ganska noggrant och knappt en dag går utan att någon säger att han kommer att ge bort alla sina tillgångar till välgörenhet, säger professorn till The Guardian.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.