”Högt tryck i Ångpannan”

Utdelningsvågen väller fram med sådan kraft att man undrar om växthuseffekten ligger bakom. SKF, Volvo, Atlas, Sandvik och H&M vräker ut pengar för att fjäska för marknaden. Ändå gnälls det på sina håll. SKF borde ha delat ut tre-fyra gånger mer, säger en räknesnurra. Men alla håller inte med.

– Den här utdelningshysterin är hål i huvudet. Om Atlas Copco kan sköta förvärv som Dynapac bra är det oerhört mycket smartare än att aktieägarna får pengar, stoppar in dem på bankkontot och får ett par procents ränta, säger en mäklare upprört över ett glas Chambolle Musigny.

Även bland börsens mindre bolag vankas det extra utdelning. Addnode ser över sin kapitalstruktur. Runt Stureplan snackas det om en ordinarie utdelning på 2 kronor, vilket bara det skulle ge en direktavkastning på hyggliga 7 procent från ett bolag som aldrig har skilts från en krona tidigare. Dessutom sägs det bli 2:50 kronor extra. Därmed slungas totalt 100 miljoner kronor över till aktieägarna.

– Det blir en viktig trigger för aktien och kommer att synliggöra den låga värderingen av rörelsen, säger en slipslös som föredrar lättöl.

Årets bransch har utan tvivel varit verkstad. Scania ökade till exempel orderingången 44 procent sista kvartalet.

– Det säger en hel del om hur det går. Och att de som ville köpa upp bolaget visste vad de gjorde, skrockar en klackring och tipsar om en bortglömd pärla.

– Haldex drar nytta av lastvagnsboomen eftersom fordonsindustrin är deras kunder, men aktien har inte hängt med. Där finns det en klar uppsida.

Generellt på marknaden gäller att leta bolag med stor exponering mot Europa och Asien lyder resonemanget – och att undvika USA. Lindab passar in på den beskrivningen.

– De har 95 procent av försäljningen i Europa. Dessutom vill de inte göra marknaden besviken i första rapporten efter noteringen. Den blir stark, tror vår ringmärkte vän som generellt är positiv till marknaden, men litet orolig för skogen i allmänhet och Holmen i synnerhet.

– Det är ju ett välskött bolag, men de har svårt att få upp priset på tidningspapper ytterligare och då tackar jag för mig för ett tag.

Högkonjunkturen börjar så sakta hetta upp luften även i Ångpannan. Omsättningen ökade ordentligt efter vårens förvärv av Benima och slutade på 3,5 miljarder förra året, berättar en av Golvets vänner på telefon direkt från Chez Dany i Verbier. ÅF:s vinst för fjärde kvartalet blev 60 miljoner kronor och firmans notoriskt låga marginaler börjar krypa uppåt. Det kommer rapporten den 22 februari att visa.

– Det går åt rätt håll. I år kommer marginalen att bli 7-8 procent, kanske mer, säger en stock-picker som tjänat bra på aktien under höstens uppgång men som tror att den har ytterligare ett par tior att ge.

Stalltipset är att firman säljer de olönsamma skogskonsulterna i Finland och gör kompletterande förvärv inom infrastruktur och automation under året.

Torkan i läkemedelsföretagens FoU-portföljer beror kanske inte på klimathotet. Men det sätter press på bolagen och leder till affärer. Astra Zeneca, som inte lyckats få fram ett nytt preparat sedan Hedenhös, har köpt bolag, licensierat in preparat och slutit forskningsavtal i parti och minut de senaste dagarna. Och det snackas om mer, mycket mer. Nu paras Bristol Myers och Sanofi-Aventis ihop och Astra Zeneca har inte heller upplevt sin sista storfusion, heter det.

– En merger med ett bolag som är geografiskt väsensskilt, där säljstyrkorna kan kombineras, ger mycket mer än ett gifte med ett bolag med passande pipe, säger vår vinkonnässör med förkärlek för pinot noir.

Enligt en välplacerad har även Biovitrum haft krokarna ute och tidigare kikat specifikt på Karo Bio.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF