Laddar

Hushållen befarar att landets ekonomi ska försämras

Svenskarna befarar att landets ekonomiska situation skall försämras och störst pessimism finns bland Sverigedemokraternas sympatisörer.

Det visar SKOP:s senaste undersökning av hushållens ekonomiska förväntningar som genomfördes mellan den 8 och 25 juni.

“Svenskarna befarar att Sveriges ekonomiska situation skall försämras. Det är fler som befarar att den ekonomiska situationen försämras än som tror att den blir bättre. Och framtidstron har minskat under första halvåret”, säger SKOP:s analytiker docent Örjan Hultåker.

SKOP:s makroindex över de ekonomiska förväntningarna var -18,2, vilket kan jämföras med -16,1 i föregående mätning. Makroindex är skillnaden mellan de som tror att den ekonomiska situationen i Sverige skall förbättras respektive försämras. Ett negativt makroindex visar att pessimisterna är fler än optimisterna.

Undersökningen visar att 35,9 procent befarar att Sveriges ekonomi ska försämras under det kommande året, jämfört med 36,0 procent i förra undersökningen. Andelen som tror att ekonomin ska förbättras uppgår till 17,7 procent, vilket kan jämföras med 19,9 procent i förra undersökningen.

“Pessimismen är störst bland dem som sympatiserar med Sverigedemokraterna. Även bland borgerliga sympatisörer är pessimisterna betydligt fler än optimisterna. Men bland de rödgröna sympatisörerna väger det jämnt mellan pessimister och optimister”, säger Örjan Hultåker.

SKOP:s mikroindex för hushållens förväntade levnadsstandard steg till +9,1 från +8,5 föregående mätning. Mikroindex är skillnaden mellan de som tror på ökad respektive minskad levnadsstandard för det egna hushållet. Ett positivt mikroindex visar att optimisterna är fler än pessimisterna.

Det är nu 22,2 procent som tror på en förbättrad hushållsekonomi under det kommande året, jämfört med 21,3 procent tidigare. Andelen som tror att hushållets ekonomi kommer försämras uppmättes till 13,1 procent, vilket kan jämföras med 12,8 procent i förra undersökningen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.