Hushållen nollsparar

Hushållens finansiella sparande, alltså nettot av transaktioner i finansiella tillgångar och skulder, var noll under årets tredje kvartal.

Det innebär att transaktionerna i finansiella tillgångar var lika stora som transaktionerna i skulder, 55 miljarder. Hushållssparandet är normalt lågt detta semesterkvartal, enligt SCB. Det finansiella sparandet var lägre än under motsvarande period 2012-2014 men i nivå med det tredje kvartalets genomsnittliga sparande åren 2004-2011, skriver myndigheten.

Lånen ökade med 57 miljarder kronor och den årliga låneökningstakten var 6,8 procent, vilket är 0,4 procentenheter högre än under andra kvartalet, uppger myndigheten.

Hushållens skulder uppgick till 3.556 miljarder vid utgången av tredje kvartalet och de finansiella tillgångarna till 11.130 miljarder kronor. Den finansiella nettoförmögenheten, finansiella tillgångar minus skulder, uppgick således till 7.574 miljarder kronor. Det är en minskning med 64 miljarder sedan utgången av andra kvartalet, och förklaras enligt SCB främst av börsnedgången.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.