Hushållen säljer av fonder

Under årets första kvartal sålde hushållen av fonder samtidigt som de nettoköpte noterade aktier. Börsnedgången bidrog dock till att hushållens finansiella nettoförmögenhet sjönk för första gången på två år.
räntefonder aktiefonder
Fondsparande. Foto: Henrik Montgomery / TT och Pixabay

I den senaste sparbarometern skriver SCB att hushållens finansiella sparande och nettoförmögenhet under årets första kvartal präglades av osäkerheten på börsen.

Under kvartalet nettosålde hushållen fondandelar för 21 miljarder kronor. Senaste gången hushållen nettosålde fondandelar var första kvartalet 2020, alltså i början av pandemin. Aktiefonder noterade de största uttagen med nettoförsäljningar på 13 miljarder.

Börsen sjönk under kvartalet med 14,7% enligt OMX Affärsvärldens generalindex, men trots detta nettoköpte hushållen noterade aktier för 13 miljarder kronor.

För första gången på två år minskade hushållens finansiella nettoförmögenhet, något som SCB främst tillskriver börsnedgången. Nettoförmögenheten uppgick vid slutet av kvartalet till 14 784 miljarder kronor, 724 miljarder lägre än föregående kvartal.

“Värdeminskningen av den finansiella nettoförmögenheten kan främst förklaras av börsnedgången under kvartalet då en stor del av hushållens finansiella tillgångar är aktierelaterade. Det var framför allt direktägda aktier och fonder samt premiepensioner som bidrog till värdeminskningen. Hushållens tillgångar i bostadsrätter hade däremot en positiv värdeutveckling på 132 miljarder kronor under årets första kvartal. Vid utgången av kvartalet uppgick tillgångarna i bostadsrätter till 3 828 miljarder kronor”, skriver SCB.

Höga insättningar på bankkonto

Mer generellt uppgick nysparandet i finansiella tillgångar under första kvartalet till 184 miljarder kronor. Samtidigt ökade skulderna med 63 miljarder kronor. Det genererade ett finansiellt sparande på 120 miljarder.

Främst utgjordes sparandet av sparande på bankkonto och i tjänstepensioner samt skatteperiodiseringsnettot. Sparandet på bankkonto uppgick till 58 miljarder, vilket SCB noterar är ett högt sparande för ett första kvartal.

“Hushållen har endast haft högre nettoinsättningar på bankkonto för ett första kvartal vid ett annat tillfälle, vilket var första kvartalet 2020. Under båda dessa kvartal har hushållen kraftigt sålt av fonder”, skriver SCB.

Den årliga tillväxttakten i lån uppgick till 6,8% under kvartalet. Det var en oförändrad tillväxttakt jämfört med föregående kvartal. Dessförinnan hade den årliga tillväxttakten i lån ökat varje kvartal sedan första kvartalet 2020.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.