Hushållen tror på stigande bopriser

De svenska hushållen tror alltjämt på stigande bostadspriser, enligt Skops senaste undersökning som genomfördes mellan den 19 februari och den 11 mars och omfattade drygt 1.000 personer mellan 18 och 84 år.

”Trots allt dyrare villor, radhus och bostadsrättslägenheter är det en mycket stor majoritet av hushållen som tror att bostadspriserna skall fortsätta upp. Sett över hela landet är prisförväntningarna starkast för bostadsrätter som når en ny toppnivå”, kommenterar Örjan Hultåker på Skop.

Skops förväntansindex för villapriserna var +54 i undersökningen, en ökning med 13 enheter sedan november. Förväntansindex är skillnaden mellan dem som tror att villapriserna är högre respektive lägre om ett år.

59 procent tror att villapriserna är högre om ett år (52 procent i föregående undersökning i november), 36 procent tror på oförändrade priser (37) och 5 procent bedömer att priserna kommer sjunka (11).

Förväntansindex för bostadsrättspriserna var +63, vilket kan jämföras med +49 vid föregående undersökning.

66 procent tror att bostadsrättspriserna är högre om ett år (59), 31 procent räknar med oförändrade priser (31) och övriga 3 procent bedömer att priserna kommer sjunka (10).

Förväntansindex för villor respektive bostadsrätter i Stockholms län var +75 respektive +77. ”Nästan ingen räknar med sjunkande priser”, säger Hultåker.

43 procent skulle välja fast bunden ränta i fem år om de skulle ta ett nytt lån i dag. 57 procent skulle välja rörlig.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets