Husvagnar med dåligt drag
Placerare på jakt efter billiga bolag har svårt att inte stanna till vid husvagns- och husbilstillverkaren Kabe. Under de senaste tio åren har bolaget gjort vinst varje år och genomsnittet per aktie landar på nära 8,90 kronor. Det ger ett så kallat Shiller-p/e-tal på bara 11,6. Lägg därtill en urstark balansräkning med en nettokassa på nära 120 miljoner, eller nära 13,30 kronor per aktie. Till detta ska adderas långsiktiga huvudägare i familjen Blomqvist och en vd, Alf Ekström, som suttit i nära två decennier på vd-posten, och kan ståta med ett riktigt starkt track-record.
Frågan är då varför Kabe värderas så försiktigt? Börsen handlas på rekordnivåer och den inhemska konjunkturen är det inget fel på. Hushållen har starka balansräkningar och kan finansiera köp av kapitalvaror med ett historiskt lågt ränteläge. Uppenbart är att den svaghet Kabe uppvisade i fjol och även i år, med rörelseresultat närmare bottenvinsterna under finanskrisen än rekordvinsten under 2011, inte handlar om någon cyklisk nedgång, utan om en påtagligt förändrad marknad i Sverige, där koncernen fortfarande hämtar två tredjedelar av sina intäkter.
Husvagnsmarknaden i Sverige växte fram till 2007, men har därefter halverats. Raset under finanskrisåren har följts av ytterligare nedgångar, om än i lägre takt. I stället har husbilsmarknaden uppvisat en klart bättre utveckling. Faktum är att husbilsregistreringarna under de senaste två åren marginellt har överstigit husvagnsregistreringarna. Det kan ställas i relation till att antalet nyregistrerade husbilar så sent som 2004 var 1 576, väsentligt färre än de nyregistrerade husvagnarna (5 336) samma år.
Den här utvecklingen är problematisk för Kabe ur flera perspektiv. Först och främst är koncernen betydligt starkare på husvagnsmarknaden i Sverige med en marknadsandel på drygt 42 procent för varumärkena Kabe, egentillverkat premiummärke, och Adria, ett budget- och mellanklassmärke som importeras från Slovenien. Koncernens marknadsandel på den betydligt mer fragmenterade husbilsmarknaden är knappt 21 procent.
En annan oroväckande trend är att försäljningen under varumärket Kabe tappat marknadsandelar i ett tioårsperspektiv inom såväl husvagnar som husbilar. Den som är snäll kan tala om en relativt stillastående utveckling.
I stället är det Adria som varit vinnaren med en ökning från 15 procent 2004 till 22 procent under årets nio första månader på husvagnsmarknaden. Motsvarande siffror på husbilsmarknaden är en ökning från knappt 7 till nära 16 procent. Utvecklingen speglar en trend där budgetmärken tenderat att öka sina marknadsandelar. På husvagnsmarknaden har tyska Hobby varit den stora vinnaren sedan 2004 med en ökning från 14 till 26 procents marknadsandel.
De stora förlorarna har varit de inhemska spelarna Cabby, baserat i Kristinehamn, och Solifer Polar, i Dorotea. Dessa två har mer än halverat sin marknadsandel på tio år och har nu tillsammans drygt 15 procent av husvagnsmarknaden. Cabby är för närvarande under rekonstruktion och Solifer Polar gjorde stora förluster såväl 2012 som 2013.
I ett längre perspektiv är det troligt att Kabe kvarstår som ensam svensk spelare mot europeiska, framför allt tyska, konkurrenter. Att Kabe står sig väl i Sverige är tydligt, men hur väl står sig koncernen ute i Europa? I fjol hämtade Kabe 65 procent av intäkterna i Sverige, vilket är en ökning från 60 procent 2003. Kabe har alltså uppenbara problem att växa sig starka utanför Sverige, något som gjort koncernen mer beroende av den vikande hemmamarknaden.
Tack vare en imponerande kostnadskontroll hålls resultatet uppe riktigt väl. Det räcker dock inte som skäl för att köpa aktien. Avvakta.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.