Hygglig avslutning på veckan

Kurserna på Stockholmsbörsen stiger i en fast tendens på fredagen. Uppgången är i linje med de ledande Europabörserna. På Wall Street noterade uppgång på torsdagen, bland annat med stöd från ett sjunkande oljepris.

AFV Generalindex var klockan 12.55 upp med 0,7 procent till 332 medan OMXS30-index steg med 0,9 procent till 1.055. Omsättningen uppgick till 15,3 miljarder kronor.

”Grundtonen och miljön på börsen är positiv. Aktier är det som gäller, men det blir kanske inte så stor indexuppgång fram till sommaren. Det gäller att ha rätt branscher och aktier. Banker och de stora verkstadsbolagen måste man ha. Sedan får man väl bulla upp med lite råvaruaktier. För det är ju där du hittar de riktiga avkastningarna just nu”, säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Ticker.

Ericsson noterade en viss återhämtning och steg 50 öre till 26,40 kronor. Kosmetikaföretaget Oriflame har fastställt villkoren i det aviserade inlösenprogrammet. Aktieägarna får lösa in var femtonde aktie för 39 euro, vilket motsvarar ungefär 364 kronor. Vidare har Industri Kapital sålt en aktiepost på motsvarande 7,2 procent av aktierna i Oriflame. Aktien backade 2 kronor till 283,50.

Gruvkoncernen Boliden steg 1 krona till 160 trots att utdelningen på 2 kronor skiljdes av. Lundin Mining ökade 13,50 kronor till 264,50. Metallpriserna tog ett rejält skutt uppåt på torsdagseftermiddagen och fortsatte upp under fredagen. Kopparpriset steg efter uttalanden från gruvjätten BHP Billiton i samband med ett investerarmöte.

Storbankerna fortsatte sin återhämtning. Bäst gick det för FS-Banken som klättrade 6,50 kronor till 205,50, medan de tre andra bankerna noterade måttliga uppgångar. ”Rapporterna i sektorn var väldigt bra. När nu de kortsiktiga vinsthemtagningarna är förbi ska bankerna vidare uppåt”, säger mäklarchefen.

Fordonskoncernen Scania handlades exklusive utdelning 15 kronor. Aktien sjönk 12 kronor till 337,50. Medicinteknikbolaget Elekta har fått kontrakt på sex avancerade linjäracceleratorer för strålbehandling till fem brittiska sjukhus med ett totalt ordervärde överstigande 80 miljoner kronor. Aktien steg 3,50 kronor till 128. Medicinteknikbolaget

Gambro backade 50 öre till 109 kronor. Amerikanska Paulson & Co har flaggat upp för ett innehav på 6,8 procent av kapitalet. Anmälningstiden i Investor och EQT:s bud på Gambro löper ut den 10 maj. Budet är på 109,70 kronor per aktie.

Stålbolaget SSAB:s A-aktie steg 5,50 kronor till 481,50, vilket är nära kursnivån på 485 kronor som gör inlösenrätten värdelös. Bemanningsbolaget Poolia förbättrade första kvartalets resultat före skatt till 21,7 miljoner kronor jämfört med 4,8 miljoner kronor under motsvarande period i fjol. Aktien klättrade 2,95 kronor till 50,75.

Telefonföretaget Doro föreslår en företrädesemission för aktieägarna på 77 miljoner kronor för att stärka bolagets finansiella ställning. Varje befintlig aktie ger rätt att teckna tre nya till kursen 6 kronor. Aktien föll 4,40 kronor till 19,40. IT-bolaget HiQ noterar stora ägarförändringar. Den tidigare storägaren JP Morgan har sålt nästan hela sitt innehav medan Nordea fonder och AKO Capital är nya storägare. Aktien sjönk 40 öre till 41,60 kronor.

Nyhetsbyrån Ticker

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco