”I framtiden är skogen en vinnare”
Henrik Sjölund hade nog inte en tanke på att han senare i livet skulle bli vd på Holmen på resan ned till Holtzmann-pappersbruket i Tyskland, en anläggning som ägdes av Stora Enso. I stället väntade hårt arbete.
– Efter gymnasiet blev jag deporterad till Tyskland av pappa för att det skulle bli ordning på mig, säger Henrik Sjölund skämtsamt.
Men monotona och tråkiga arbetsuppgifter var inte riktigt hans melodi. I stället blev besöken på den intilliggande tennisbanan allt tätare. Det skulle senare visa sig vara väl investerade timmar. Mer om det strax.
Att senare i livet bli koncernchef för Holmen är inget som Henrik Sjölund har strävat efter. Han ser det mer som en bonus, och beslutet att efterträda Magnus Hall var inte särskilt svårt. Bilden om hur han ska lyckas som vd har han också helt klar för sig.
– Man måste vara öppen och ärlig samt föregå med gott exempel. Att vara sig själv vinner man på, det går inte att kopiera någon annan. Det är inte så komplicerat.
Henrik Sjölund har nu varit vd i sju månader. Han ger intryck av att vara en person som vet vad han vill. Det kan Holmen behöva efter en lång period av omstruktureringar.
När Affärsvärlden träffar Henrik Sjölund på Holmens kontor på paradgatan Strandvägen i Stockholm, är han pratsam, tillmötesgående och visar upp den vackra utsikten över Nybroviken och den fina våning i jugendstil som Holmen suttit i sedan 1912-talet. Plus att han berättar om helgens planer, en familjeresa till Spanien med mycket inslag av fotboll. Han är en ivrig supporter för sitt hemmalag IFK Norrköping men nu är det lag med lite större stjärnglans som står på schemat: Spaniens största och mest populära fotbollsklubbar, Barcelona och Real Madrid.
Turen går även till staden Zaragoza, som även de har ett fotbollslag, men som numera huserar i andra divisionen, tyngt av stora skulder. Kanske blir det ändring på det, klubben har nämligen nyligen fått nya ägare. Det är en kund till Holmen som Henrik Sjölund är bekant med och som nu ska passa på att besökas. Han verkar trivas med ett högt tempo.
För Henrik Sjölund har skogsindustrin alltid funnits där. Norrköping är starkt förknippat med pappersproduktion sedan långt bak i tiden. Staden är omringad av de båda bruken Skärblacka, som ägs av Billerud Korsnäs, och Braviken som ägs av Holmen.
Något tvivel om att skogsbranschen varit rätt val har Henrik Sjölund aldrig känt. Vägen in i skogsbranschen gick genom tuffa tennismatcher med den dåvarande marknadschefen på Holmen Paper. Det ena gav det andra och så småningom genomförde Henrik Sjölund några projekt på Holmen som senare övergick till fasta uppgifter inom försäljning.
– Skogen är mycket pengar men inte så mycket människor, säger Henrik Sjölund.
– Jag fick chansen tidigt med ansvarsfulla uppdrag. Det har alltid känts väldigt spännande att vara på Holmen. När jag började i mitten på 90-talet pekade det mesta uppåt, det var tillväxt.
Karriären tog snabbt fart och ansvarsområdena blev allt större. Vägen gick via produktchef och senare till marknadsavdelningen på affärsområdet Holmen Paper. År 2000 tog han över som marknadschef och det var då som de första tecknen började komma på en strukturell förändring i skogsbranschen. Senare blev han chef för hela affärsområdet, som främst producerade tidningspapper. Det skulle visa sig bli en tuff uppgift att ta sig an, då efterfrågan på papper till tidningar och magasin började minska.
– Det blev en smärtsam upplevelse. Inledningsvis var det små klockor som ringde men som senare blev allt större.
Upplagorna krympte men tidningarna blev samtidigt allt tjockare. När andelen annonser blev färre lade man till mer redaktionell text som maskerade utvecklingen. Så pappersindustrin märkte först inte av förändringarna. Denna process pågick fram till år 2008, och det var då, med finanskrisen, som den stora knäcken kom.
– Det var en stor förändring, mycket behövdes struktureras om och vi tvingades lägga ned många bruk, säger Henrik Sjölund.
– Trenden var tydlig, tidningspapper minskade och vi ställde in oss efter det. När efterfrågan minskar gäller det att göra saker lite smartare och använda sina komparativa fördelar.
Den strukturella nedgången blev särskilt påtaglig för Holmen. Av de tio pappersmaskiner som tidigare var i drift återstår det i dag fem, en omfattande nedmontering av svensk basindustri som skett på kort tid.
– Vi har alltid haft en stor andel tryckpapper. Det har präglat Holmen. Men vi har jobbat hårt för att ställa om och ändra produktinriktning inom våra svenska bruk. I dag ser Holmen väldigt annorlunda ut. Nu är skogen en stor del av balansräkningen och framtida generering kommer framför allt att komma från kartongsidan.
Skogsindustrin har ändrats mycket och utvecklingen går framåt men den är långt ifrån så mossig som den ofta framställs, enligt Henrik Sjölund.
– Hur vi konsumerar media förändras snabbt och det är också något som skogsindustrin har uppmärksammat. Köpbeteendet har förändrats och vi handlar alltmer på nätet. Det blir mer styckegods som bidrar till ökad produktion av förpackningar.
Det är också inom förpackningar och Iggesund Paperboard som den stora potentialen finns inom Holmen. På Iggesunds bruk söder om Hudiksvall på den norrländska kusten har det tillverkats papper sedan år 1665. Nu är det färskfiber och kartong som gäller där ett antal produkter lyckats kapa åt sig en stark ställning inom premiumsegmentet.
– Det är viktigt att utgå från det man är bra på och göra det man kan. Inom förpackning finns det möjligheter. Produktutveckling är en viktig del i detta.
Industrierna inom Holmen lever i symbios. Sågverk, egen skog, massabruk och kartongbruk hör ihop. Någon uppdelning av bolaget är inte aktuellt. Det finns mycket att vinna på att äga hela kedjan, enligt Henrik Sjölund.
– Sågverk tar timmer från skogen, massabruket tar restprodukter från sågverket i form av flis och spån. Flis går till massaproduktion, spån eldas i pannan för att generera energi. Iggesund är ett bra exempel på ett kombinat där vi lyckats integrera sågverk, massabruk och egen skog lokalt.
Det verkar i nuläget inte heller aktuellt att ingå i någon typ av konsolidering. I varje fall inte inom tryckpapper.
– Det är svårt att få några effekter av ett samgående mellan olika tryckpapperstillverkare. Marknaden sjunker snabbare än de effekter man hinner få ut från ett samgående. Inom kartong kommer vi dock säkert att få se fler affärer framöver.
Vilken roll som Holmen ska ha är inte heller självklar. Verksamheten ses ständigt över och utveckling av nya produkter har samlats i ett eget affärsområde. Henrik Sjölund återkommer ofta till den potential som skogen erbjuder.
– I framtiden kommer skogen att vara en vinnare, men i dag är det inte givet vad slutprodukterna kommer att vara. Grunden i vårt bolag är att vi har ett stort skogsinnehav, det ska vi förädla. Vi som industrialister kan tillverka massa. En renare massa kan exempelvis bli en basprodukt till den kemiska industrin. Det är inte otänkbart att skogsbolag kan bli en leverantör till kemiindustrin.
Den urgamla skogsindustrin har alltså fortfarande stora möjligheter att utvecklas, främst inom det som kallas för den biobaserade ekonomin. Det innebär en övergång från en ekonomi som baseras på fossila råvaror till förnybara råvaror. I dag finns all teknik för att ersätta all petroleumbaserad produktion med biobaserad.
– Det vi gjorde för 100 år sedan var kanske inte så bra för tillväxten i skogen. Men i dag sköts skogen annorlunda, nu ökar tillväxten vilket gör det möjligt att ta ut mer vedråvara i skogen. Det här är en fantastisk möjlighet.
Skogen är en miljövänlig produkt i grunden. Förädlingen däremot är inte nödvändigtvis lika grön. Det är något som Holmen jobbat mycket med. I Hallsta har hela energisidan strukturerats om för att bli ett renare och mer effektivt pappersbruk. Men för att upprätthålla konkurrenskraft räcker det inte med effektiv produktion, det krävs också att transporterna är konkurrenskraftiga. Här känner sig skogsindustrin motarbetade.
Bakgrunden till missnöjet är det förslag från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet om att införa en skatt på avstånd för tunga lastbilstransporter. Henrik Sjölund gillar inte förslaget.
– Det är viktigt att vi inte får en massa pålagor som kilometerskatt. Det minskar vår konkurrenskraft. Sverige är ett avlångt land, därför är kilometerskatt inget bra alternativ.
I stället föreslår han en modell med större lastbilar och mera last.
– Var lite industrivänliga. Låt oss köra lite högre last på bilarna. Förslaget finns redan men gick tyvärr inte igenom innan vi bytte regering. Sen kan vi låta bli kilometerskatt. Transporter är extremt viktigt att göra kostnadseffektivt. Får vi sedan möjlighet till ett aktivt och hållbart brukande av vår skog har vi bra förutsättningar att göra någonting bra av det i framtiden.
Det nya svaveldirektivet som börjar gälla efter nyår innebär att alla fartyg som går på västkusten och Östersjön måste minska sina utsläpp av svavel i rökgasen. Grundtanken är att det ska bidra till en förbättrad miljö. Förslaget har fått kritik för att medföra ökade kostnader och försämrad konkurrenskraft.
– Svaveldirektivet innebär ökade kostnader för oss inom skogsindustrin som har en stor andel export som går via Östersjön. Då är det logiskt att använda båt och de hamnar som finns. Det blir en extra pålaga på båt vilket är synd, tycker Henrik Sjölund.
Holmen konsumerar mycket el. För att kunna upprätthålla lönsamheten gäller det att hålla både förbrukning och kostnad för energi så låga som möjligt. Genom egna vattenkraftsanläggningar kan det totala energibehovet täckas med 40 procent, resten köps externt.
– Det är en ren konfiskering av våra pengar. Taxeringen på vattenkraft är långt högre jämfört med annan kraft. Det är alldeles för lätt att beskatta vattenkraft och någonstans har det blivit fel.
Norr om Norrtälje har Holmen byggt upp en vindkraftspark tillsammans med ett franskt fondbolag, med totalt 17 vindkraftssnurror med en installerad effekt på 51 megawatt.
– När elpriserna är låga är det svårare att få ihop kalkylen med mer vindkraft, men vi tror att politikerna kommer att införa kvotplikter som kommer att göra det mer lönsamt. Vi ser positivt på vindkraft. Vi har ett antal platser som vi kan bygga vidare på.
Henrik Sjölund
Titel: Vd Holmen.
Ålder: 48 år.
Bor: Norrköping, Stockholm i veckorna.
Familj: Gift, fyra barn: 10 år, 11 år samt två 16-åringar.
Utbildning: Tekniskt gymnasium, internationell ekonomi i Linköping med tysk inriktning.
Andra uppdrag: Engagerad inom Skogsindustrierna och den europeiska branschorganisationen Cepi. Samt Racketstadion i Norrköping.
Intressen: Håller sig i form med tennis.
Nöjen: Gillar att resa och umgås med familjen. Går på alla matcher med IFK Norrköping. Skulle vilja gå mer på teater.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.