”I något läge vill man ta hem vinsten”



Lindex rasar efter dagens rapport samtidigt som det visar sig att storägaren Cevian fortsatt att sälja.

- Men kan vara långsiktig även om man inte sitter så länge, säger Christer Gardell som i dagarna fått nya miljarder att handla aktier för.

Lindex backar 14 procent efter rapporten som hamnade under förväntningarna. Vinsten efter finansnetto landade på 144 miljoner mot förväntade 169 miljoner, enligt Ticker.
– Förväntningarna var uppskruvade efter rapporterna från H&M och Kappahl. Jag tycker att det är en hyfsad rapport, särskilt med tanke på förutsättningarna, det har varit oerhört varmt väder. Sedan går Tyskland lite trögare än vi tänkt oss, där finns en del kvar att jobba med, säger Christer Gardell, ordförande i Lindex.

Även utdelningen, 5 kronor, var lite lägre än vad marknaden hoppats på.
– Det går inte att dela ut mer pengar. Då har man inte tittat ordentligt på balansräkningen om man tror det, säger Christer Gardell.

Samtidigt framkommer det i rapporten att Cevian fortsatt att sälja i Lindex. Cevian ägde den sista augusti tre miljoner aktier, motsvarande 4,37 procent av röster och kapital i bolaget. Vid halvårsrapporten i juli ägde Cevian 4,9 procent.

– Vi har haft en fantastiskt avkastning, i något läge vill man ta hem en vinst.

I april, när Cevian minskat till 9 procent, sade Christer Gardells partner Lars Förberg till Nyhetsbyrån Direkt att innehavet behövde ändras mer.

– Det har jag inte sett, men vi brukar inte kommentera köp – och försäljningar. Vi hade som mest 11 miljoner aktier nu har vi 3 miljoner.

Hur påverkar det synen på er som långsiktiga?
– Vi har varit med i Lindex i tre år nu. Det handlar om långsiktighet i beslutsfattandet. Man kan vara långsiktig även om man inte sitter så länge, och tvärtom.

Vid den kommande stämman lämnar Lars Förberg styrelsen. Samtidigt kliver Christer Gardell ned som ordförande men sitter kvar i styrelsen.
– Vi tror på bolaget, och den internationella tillväxten. Det ser bra ut, säger Christer Gardell som samtidigt laddar för fler affärer.

I somras fick Cevian in totalt cirka 14 miljarder kronor till sin andra fond. Pengarna betalas in kvartalsvis över ett år med en fjärdedel av beloppet varje gång. I början av juli blev de första miljarderna tillgängliga. En stor del av dem användes genast för att dammsuga marknaden på aktier i Volvo under juli månad. Igår fick alltså Cevian ytterligare ett tillskott på cirka 3,5 miljarder.

– Det stämmer, pengarna betalas ut i omgångar. Vi vill inte sitta på en onödigt stor kassa. Men egentligen spelar det inte så stor roll, dels kan vi använda belåning och vi kan också ordna bryggfinansering. Men viss betydelse har det förstås, säger Christer Gardell.

Cevian har köpt cirka 5,5 miljoner A-aktier i Volvo, enligt de senaste tillgängliga uppgifterna. Enligt Christer Gardell har det skett till snittkurser “en bra bit under” 400 kronor, vilket skulle innebära en investering på i storleksordningen 2 miljarder kronor.

Enligt Christer Gardell kan Cevian också redan gjort andra investeringar i fonden som ännu inte är kända.

– Det är inte omöjligt, säger han.

Enligt Dagens Industri har han köpt in sig Teliasonera, något som Christer Gardell inte vill kommentera. Men helt klart är att ett antal bolag på Stockholmsbörsen finns i skottgluggen.

– Vi har en ganska lång lista på bolag, både i Sverige och övriga Norden.

Just nu pågår en infekterad stid om tillsättningen av Volvos valberedning. Volvos ordförande Finn Johnsson tillåter inte att
Cevian räknar ihop sina och Parvus Asset Managements aktier i Volvo. Tillsammans har de 5 procent, men Cevian ensamt kontrollerar bara 3,5 procent, vilket inte räcker för en plats.

Cevian har lämnat in en anmälan till Aktiemarknadsnämnden.

– Nu avvaktar vi utslaget, som bör komma om någon vecka, säger Christer Gardell.

Enligt Gardell finns det dock “en uppsjö av möjligheter” för Cevian att på olika sätt öka sitt ägande i Volvo om det skulle behövas.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.