Icon: Grundarna flyr aktien
Sedan Icon Medialab noterades på SBI-listan i juni 1998 har grundarna till bolaget kraftigt minskat sitt ägande. Vid introduktionen ägde Johan Staël von Holstein tillsammans med Jesper Jos Olsson, Erik Wikström och Magnus Lindahl (genom sitt holländska bolag Beleggningsmaatszhappij ABE II BV) en tredjedel av bolaget.
Nere i åtta procent
Idag äger de bara åtta procent av Icon Medialab. Delvis beror grundarnas minskade ägarinflytande på den strida ström av nyemissioner som skedde under förra året. Men dessutom sålde dessa personer ut mer än hälften av sitt aktieinnehav. Det har skett i omgångar:
Under vintern och våren 1999 såldes ungefär 35 procent av aktierna i det holländska bolaget vid olika tillfällen. Efter höstens kraftiga kurslyft såldes i december ytterligare några större aktieposter. Och i januari i år fortsatte grundarna att sälja aktier då en post på 55.000 aktier avyttrades. I det holländska bolaget, där dessa personer har sina huvudsakliga innehav i Icon, återstår ungefär tre miljoner Iconaktier.
Nordstrands halvering
Även styrelseordföranden Björn Nordstrand sålde en stor del av sina Iconaktier under förra året. Också hans innehav har halverats sedan introduktionen av Iconaktien. Merparten av försäljningen skedde i november men även Nordstrand har fortsatt att sälja aktier i år.
Av kvartetten som grundade Icon arbetar fortfarande tre kvar i bolaget. Johan Staël von Holstein, den person som Icon Medialab mest förknippas med, är idag sysselsatt med något slags övergripande ansvar i bolaget och kallas “Business coordinator”. Övriga två, Jesper Jos Olsson och Erik Wikström, arbetar med Icons internationella expansion.
Men på VD-stolen sitter som bekant förre postgeneralen Ulf Dahlsten sedan hans företrädare Franco Fedeli sparkats i höstas under tumultartade former.
Amerikansk huvudägare
Huvudägare i bolaget är sedan i våras det amerikanska reklambolaget IPG. IPG fick genom en nyemission 15 procent av Iconaktierna i samband med att amerikanerna sköt in 20 miljoner dollar i Icon. Sannolikt kommer IPG att öka sitt ägande i Icon under året.
Sedan Icon fick färska pengar från IPG har bolagets expansionstakt trappats upp väsentligt. Utöver internationella nyetableringar så har Icon också köpt åtskilliga bolag under det senaste halvåret. Bara sedan september har förvärven ökat personalstyrkan i bolaget med nästan 500 personer.
De största köpen har skett i Sverige (Parallell Consulting) och i USA (Nicholson) men Icon har även köpt bolag
i Frankrike, Norge och Holland. De flesta förvärven har betalats med egna Iconaktier.
Den stora frågan för aktiemarknaden är nu att avgöra vad Icon Medialab egentligen är. Det finns risk att Icon inte är mer än en konsultfirma som har vuxit alldeles för snabbt.
Utan sina grundare har den amerikanska storägaren bara Ulf Dahlsten vid rodret. Möjligen blir det då svårt för aktiemarknaden att motivera dagens värdering som betalar 10 miljoner kronor för varje Iconkonsult.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.