Icon Medialab – Historien förskräcker

Ulf Dahlsten må ha misslyckats med att ge Icon trovärdighet. Men historien visar också att unga konsultföretag passar dåligt på börsen.

Sedan Ulf Dahlstens avgång har internetkonsulten Icon pumpat ut ett budskap: Det var inte företaget det var fel på – det var Dahlsten. Styrelseordföranden Björn Nordstrands omdömen om Dahlsten var till exempel allt annat än smickrande. På en direkt fråga medger dock Nordstrand att styrelsen också känner sig ansvarig, men hans kommentar är inte direkt självkritisk: “Shit happens”.

Praktiskt skylla på VD

Det är förstås mest praktiskt att skylla på den sparkade vd:n. Men Dahlsten har aldrig varit Icons största problem. När han anställdes var det för att ge stadga och trovärdighet åt ett ungt internetkonsultföretag. Hans miss är att han inte lyckades med uppdraget. Frågan om Icons trovärdighet på sikt kvarstår alltså, även om Icon försöker ge sken av något annat.

Utmaningen för Icon är nu att övertyga kunder, leverantörer och personal om att Icon verkligen går att lita på. Utan kundernas förtroende kommer det inga uppdrag. Törs till exempel ett potentiellt kundföretag sluta långsiktiga avtal för leverans av konsulttjänster? Eller gör frågan om bolaget ska finnas kvar på sikt att man väljer andra leverantörer?

Utan aktiemarknadens förtroende går det heller inte att få kapital. En nyemission genomfördes så sent som i november – men de aktieägare som sköt till pengar lär känna sig rejält blåsta idag, då Ulf Dahlstens & Cos vinstvisioner visade sig vara luftslott. I kassan finns 300 miljoner kronor, och det i ett företag som brände drygt 150 miljoner det fjärde kvartalet. Dörren till kapitalmarknaden lär nu vara stängd, även om en del placerare nu köper aktier i internetföretag (se sid 6-7).

Sagan Indevo

Trovärdigheten är också avgörande för att attrahera personal. Vem vill arbeta på ett företag där framtiden är osäker, och som har uppenbara interna problem vad gäller till exempel kommunikation, interninformation, redovisning och koll på kostnader? Historien förskräcker också när det gäller börsnoterade tjänstekonsulter. De som var med på 1980-talet minns till exempel börsälsklingen Indevo, som också skulle sälja kommunikationstjänster och bli världsspelare. Indevo kom så småningom att avnoteras och försvinna upp i konsultföretaget Alexander Proudfoot efter att ha köpt på sig alltför disparata bolag – till och med en liten herrkonfektionsverksamhet slank in mot slutet med motiveringen att konsultföretaget behövde en fot i industriell verksamhet. Men anledningen till att aktiemarknaden tappade förtroende för Indevos ledning var inte att bolaget hade dåliga konsulter utan att dess kris blev så djup att företaget tappade image och fokus, vilket skapade en negativ spiral.

Ska Icon undvika ett likartat öde måste företaget snabbt bevisa att det både kan dra in långsiktiga kunduppdrag, behålla personal och lägga upp en realistisk tillväxtplan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.