Ifrågasatt kompetens

Martin Andersson rekryterar gamla kollegor från Riksbanken till FI. Samtidigt har myndigheten dränerats på marknadskompetens. Det underlättar knappast övervakningen av företag som HQ

En kall januarimorgon 2009 talade FI:s då nyblivne generaldirektör Martin Andersson till personalen. Klockan var halv nio, många var trötta och stod med en kopp kaffe i handen på Torget, en cafeteria där de anställda kan värma sin medhavda lunch. Andersson såg obekväm ut. Det var uppenbart att han inte gillade att tala inför publik. De som hade hoppats på en dynamisk ledare med gedigen kunskap om finansmarknaderna, särskilt nu mitt i brinnande finanskris, blev besvikna.

– Vi ska ha en bättre dialog med aktörerna, sade han.

Om han själv trodde på det vet ingen. I vilket fall anser personer som Affärsvärlden har talat med att det blev precis tvärtom.

Investmentbolaget Öresunds ordförande och storägare Sven Hagströmer och företagets vd Stefan Dahlbo kom på artighetsvisit till Brunnsgatan 3 när Andersson var nytillträdd. Redan här satte Martin Andersson tonen. Artig men ointresserad. Det blev inga flera träffar före krisen i HQ, vilket i och för sig Hagströmer och Dahlbo inte heller hade förväntat sig.

Även andra i bank- och finansbranschen upptäckte att uppföljande möten och dialog inte verkade vara prioriterat.

Det Martin Andersson efter en vecka på jobbet sade i en intervju med Svenska Dagbladet är mer träffande:

– Vi har duktiga medarbetare men vi måste ändå fylla på kompetensen. Det är viktigt att allmänheten har stort förtroende för oss och att branschen känner respekt för Finansinspektionen.

– Det är viktigt att det finns en förståelse för vårt uppdrag och som övervakande myndighet måste vi vara hårda när det behövs.

Ny kompetens visade sig i praktiken betyda erfarenhet av regler och förordningar, främst från jobb i Riksbanken. Inte marknadskunnande.

Martin Andersson är en typisk akademiker, en ekonomie doktor som varit chef för Riksbankens avdelning för finansiell stabilitet. Han har också varit rådgivare åt brittiska centralbanken Bank of England och norska centralbanken Norges Bank samt arbetat åt Internationella valutafonden, IMF, som expert på finansiell krishantering, insättarskydd och gränsöverskridande myndighetsarbete. Han har alltså en gedigen ekonomisk kunskap, men har inte arbetat på marknaden.

Snart hade Martin Andersson organiserat om inspektionen och format sin egen ledningsgrupp. Chefsekonomen Lars Frisell arbetade under Martin Andersson på Riksbanken och har en bakgrund som forskare. Chefsjuristen Per Håkansson har bland annat varit chefsjurist på Riksbanken och också arbetat på finansdepartementet. Stabschefen Peter Kvist var tidigare biträdande avdelningschef för administrationsavdelningen på Riksbanken. Resten av ledningsgruppen är lite blandad.

Martin Andersson anser inte att han tagit in riksbanksmänniskor på bekostnad av marknadspersoner.

– Det är nog en kritik som jag är lite oförstående inför. Vi rekryterar mycket folk med branscherfarenhet. En del har lämnat, de kanske inte tycker om den inriktning vi har. Vi har hög personalomsättning, säger han.

Han pekar på Anna Jegnell, Malin Björkmo och Niklas Johansson som rekryteringar med marknadskunskap.

Anna Jegnell har varit ränte- och kreditanalytiker på Handelsbanken och Swedbank. Hon är nu avdelningschef för Marknader. Malin Björkmo har, förutom jobb på närings- och finansdepartementen, även arbetat på Storebrand och Skandia Liv. Nu är hon avdelningschef för Försäkring och Fond. Ingen av dem anses dock vara en tungviktare på marknaden. Niklas Johansson var ett halvår år 2009 vd för Carnegie, tillsatt av staten.

Det är intressant att Martin Andersson nämner Niklas Johansson. Andersson tog nämligen in honom som sin egen rådgivare i marknadsfrågor den 11 maj i år, strax innan HQ:s bubbla brast. Ett tecken på att inspektionens marknadskunnande hade urholkats.

Niklas Johansson fick vara med på det styrelsemöte där inspektionen drog tillbaka HQ Banks tillstånd – just för att han kan marknaden.

– Jag ville ha med Niklas där. Eftersom han har lång erfarenhet och har suttit där ute i marknaden var det viktigt att ha honom tillgänglig i fall det kom upp frågor om olika marknadsscenarier. Nu dök det inte upp sådana frågor, sade Martin Andersson till di.se.

Andersson är ditsatt av Anders Borg för att ta krafttag mot bankerna. Duon jobbade tillsammans på – just det – Riksbanken. Formellt var det visserligen förre finansmarknadsministern Mats Odell som tillsatte Andersson efter en rekryteringsprocess där han hade sökt jobbet, men flera källor hävdar att det är Borg och Andersson som står varandra nära.

Vissa på FI hade hoppats att den tillförordnade chefen Erik Saers, chef för marknadstillsyn, skulle få bli ordinarie. Pikant nog hade han tidigare jobbat i HQ-sfärens andra bank, nätmäklaren Avanza. Men Anders Borg ville göra rent hus. Möjligen för att FI inte hade gjort ett bra jobb med Swedbank och SEB före finanskrisen.

När Martin Andersson började satte han sig i sitt rum och omgav sig med stabspersoner. Han gick inte runt och presenterade sig för de olika avdelningarna. Den tidigare chefen Ingrid Bonde hade en mer avspänd ledarstil och hade öppnat upp inspektionen för offentligheten, men nu stängdes den. Kontaktuppgifter försvann från hemsidan, antalet offentliga rapporter minskade, journalister bemöttes inte sällan med misstänksamhet, personalchefen petades ur ledningsgruppen.

Missnöjet pyrde. Sifos medarbetarundersökning år 2010 visade att hälften var missnöjda med hur inspektionen styrdes. 51 procent ansåg att de arbetade mot tydliga mål och runt en tredjedel kände sig inte respekterade eller värdefulla på arbetet. Men år 2006, då en jämförbar undersökning gjordes, var siffrorna också dåliga.

Det råder inget tvivel om att det har varit turbulent på FI de senaste åren. Att Martin Andersson fokuserat på finanskrisen är inte märkligt, men kärnfrågan återstår: Har FI tillräcklig marknadskompetens för att klara sin tillsyn? Fler än en i branschen som Affärsvärlden har talat med tvivlar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF