IFS: Stjärnan i systembranschen

IFS vill fortsätta växa och stärker därför finanserna. Efter fallet i holländska Baan har överlevnadsförmågan blivit ett viktigt konkurrensmedel för system-leverantörerna.

Vid en genomgång av de svenska affärssystemföretagen 1997 utnämnde Affärsvärlden det då relativt lilla företaget IFS till den teknologiska stjärnan bland de tre svenska affärssystemtillverkarna IBS, IFS och Intentia. Denna bedömning står sig fortfarande och delas även av marknaden där IFS börsvärdemässigt har seglat ifrån sina konkurrenter. Medan Intentia-aktien stampar på samma nivå som för ett år sedan och IBS nätt och jämnt hållit jämna steg med index så har IFS-kursen under året stigit med närmare 160 procent.

Kan bli svart hål

Någon garanti för framtiden är emellertid inte denna stjärnstatus. Teknologisektorns snabba utvecklingstakt gör att en lysande branschstjärna idag kan förvandlas till ett svart hål i morgon. Det finns flera exempel på detta. Tidigare var holländska Baan det affärssystemföretag som utgjorde det största hotet mot branschledaren SAP. Men idag hänger Baans överlevnad på en skör tråd. Förtroendet för bolaget har gått i botten efter kombinationen av några problematiska förvärv, en finansiellt betungande tillväxt och redovisningsmässig kreativitet.

Att förlora fotfästet i denna bransch är förödande. Ingen kund vänder sig till en sådan systemleverantör. Eftersom produkterna ska utgöra ett ständigt utvecklat nervsystem i kundernas affärsverksamhet så blir leverantörernas långsiktiga överlevnadsförmåga ett mycket viktigt urvalskriterium.

Affärssystemen har också blivit en allt viktigare kugge i kundernas verksamhet. Exempelvis gäller detta för att snabbt kunna integrera förvärv och inte minst att utveckla sin

e-handel. Skogsföretaget SCA förklarar exempelvis företagets välfungerande SAP R-3-system som en mycket viktig förutsättning för framgången med sina förvärv. Assidomän och gamla Stora, som har haft stora lönsamhetsproblem med sina förvärv, har emellertid saknat enhetliga system.

Den senaste månaden har IFS, trots sin stjärnstatus, haft svårt att hänga med konkurrenten IBS på börsen. För medan IBS under fjolåret visade vinst så drabbades IFS och Intentia av stora resultatmässiga bakslag. För de sistnämnda landade resultaten på minus 159 respektive 277 miljoner kronor.

Men IFS och Intentias problem är av helt olika karaktär, även om huvudförklaringen till förlusterna i båda fallen var väsentligt svagare konsultbeläggning än förväntat.

Intentia minskade sin försäljning av de viktiga programvarulicenserna, vilka utgör basen för företagens konsulttjänster. Intentia hade även uppenbara problem med att komma igång på den amerikanska marknaden, där förlusterna också var som störst under fjolåret.

IFS däremot uppvisade en mycket kraftig tillväxt av licensförsäljningen, plus 49 procent. Bolaget toppade därmed den exklusiva skara, dit jättarna Oracle och SAP med viss nöd också kunde räkna sig, av affärssystemföretag som hade en positiv utveckling för licensförsäljningen under fjolåret.

EMS-köp vänder

På den amerikanska marknaden, som svarar för ungefär halva världsmarknaden, kunde IFS också uppvisa en vändning under fjärde kvartalet. Efter förvärvet av EMS så växte försäljningen med 289 procent till motsvarande 130 miljoner kronor under det fjärde kvartalet. Samtidigt minskade förlusterna från 28 till 5 miljoner kronor.

I år räknar IFS med en fortsatt mycket snabb tillväxt. Dels kan kundbasen breddas av bolagets nya produkter. Och dels har IFS framgångsrikt sålt in sitt koncept att ta hand om och driva hela affärssystem för så kallade dotcoms (internethandelsföretag).

Inom ett par år väntas IFS nå en miljard kronor i omsättning och en stabil lönsamhet.

550 nya miljoner

För att växa i finansiell balans ska IFS emellertid plocka in drygt en miljard kronor från marknaden. De nuvarande aktieägarna ska bistå med 550 miljoner. En personalkonvertibel ska ge 250 miljoner kronor och styrelsen begär bemyndigande att emittera aktier för 300 miljoner konor för att användas vid förvärv. Att ny-emissionen är viktig visas av att teckningskursen är satt till låga 87 kronor och att Brummers Zenit-fond garanterar 300 miljoner kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour
Annons från VECKANS FÖRETAG