Inernetkrasch bingo för psykologer

Löner utgör bara en bråkdel av de kostnader som Framfab åker på i samband med att 340 personer sparkas. 100 av 130 Mkr i omstruktureringskostnader går istället till olika typer av psykologer och kuratorer, vidareutbildingspaket och rådgivning. ”Det här är en vansinnigt svår situation för oss internt och vi vill göra allt som står i vår makt för att folk ändå ska må så bra som möjligt”, säger Framfabs presschef Ola Kallemur.

Framfabs personalneddragningar må drabba de 340 personer som får gå hårt, men för de olika former av konsulter som nu kallas in för att stötta dem är utgör de något av ett Klondyke.

Av de 130 Mkr som Framfab har aviserat i omstruktureringskostnader utgörs bara en bråkdel, cirka 30 Mkr, av direkta lönekostnader. Resten utgörs av kostnader för att lägga ner de åtta kontoren runtom i landet samt ett paket av stödåtgärder och vidareutbildning till varje anställd.

”Stödpaketen ser väldigt olika ut från person till person och syftar till att underlätta var och en av de drabbades framtida arbetssituation. Vi har till exempel plockat in olika konsultbyråer för att hjälpa de uppsagda med karriärrådgivning, kuratorer och psykologer för stödsamtal och krishantering” säger Ola Kallemur.

”Olika typer av rekryteringsbyråer och arbetsförmedlare kommer också att vara involverade i den här processen, och vi har bland annat slutit ett avtal med Poolia som ska hjälpa oss i den här processen.”

Framfab åker därmed på en omfattande ekonomisk smäll vad gäller att sörja för den sparkade personalens närmaste månader. Olika former av utbildningspaket, datautrustning och möjligheter till omskolning är några av de åtgärder som kostar.

”Eftersom det kommer att ske en genomgripande förändring i företaget och hela Sverigeverksamheten kommer att organiseras om kan det för en del bli tal om omflyttningar – såväl geografiskt som organisatoriskt. I vissa fall kräver det att man rätt radikala omskolningar”, säger Ola Kallemur.

Enligt Framfab utgörs de direkta lönekostnaderna av en månadslön var till de 70 provanställda och tre månadslöner till de 270 resterande som varit fast anställda. 40 personer kommer också att erbjudas avgångsvederlag i form av sex månadslöner.

”Avgångsvederlagen går inte nödvändigtvis till folk som har suttit högt upp i organisationen utan till dem som måste lämna företaget för att deras jobb helt enkelt inte finns kvar men där omskolning ändå inte är något alternativ.”

Stora delar av de övriga 100 omstruktureringsmiljonerna kommer, enligt Ola Kallemur, också att gå till hyror för de åtta kontor som läggs ner runtom i landet och till att täcka kostnaderna för det omfattande informationsarbete som pågått internt i bolaget.

Även de andra internetbolag som de senaste veckorna tvingats avskeda personal har tvingats ta stora kostnader för neddragningarna. Nätkonsulten Minds omstruktureringskostnader för att sparka 80 personer rapporteras uppgå till cirka 150 Mkr.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.