”Inflationssiffrorna stärker argumentet för en dubbelhöjning av räntan”

Dagens inflationssiffror kom in över förväntan och nu skriver experterna att en räntehöjning om 50 punkter i juni är allt mer trolig.
Riksbanken
Riksbanken. Foto: Hasse Holmberg / TT

Idag släppte SCB  färska siffror som visar att svenska inflationstakten enligt KPIF, det vill säga förändringen från samma månad föregående år, uppgick till 6,4% i april. Det var högre än marssiffran på 6,1% och högre än vad både analytiker och Riksbanken väntat sig. Siffran kom in 0,4 procentenheter över Riksbankens nya prognoser i april.

Inflationstakten enligt KPIF exklusive energi steg från 4,1% i mars till 4,5% i april.

Enligt Nordea är de stigande priserna för tjänster ett tecken på att den inhemska inflationen lyfter. Detta är något som Riksbanken kan påverka med penningpolitiken.

”Det är givet att Riksbanken kommer att höja räntan i juni – frågan är hur mycket. Riksbankschefen Ingves tonade nyligen ner sannolikheten för en 50-punktershöjning med att säga inflationen behöver vara ”väldigt mycket högre” än väntat. Hans uttalande testas i och med dagens inflationssiffror”, skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

I en tweet skriver SEB:s Robert Bergqvist att dagens siffror stärker argumentet för en höjning på 50 punkter.

Även Handelsbanken skriver i en kommentar att man nu ändrar sin prognos till en höjning om 50 punkter i juni.

”Dagens utfall ger ytterligare belägg för ett mer långvarigt inflationstryck i Sverige än vad någon hade räknat med för bara sex månader sedan”, skriver de och pekar på att inflationen är bred och att indikatorerna pekar på att den underliggande inflationen kommer att stiga än högre under 2022.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.