Inflationen i Sverige stiger mer än väntat – högsta nivån sedan 1991

Den svenska inflationstakten enligt KPIF, det vill säga förändringen från samma månad föregående år, uppgick till 6,4% i april, enligt SCB.
Stefan Ingves
Riksbankschef Stefan Ingves. Foto: Henrik Montgomery / TT

Inflationstakten enligt KPIF på 6,4% var högre än väntade 6,2%. I mars låg siffran på 6,1%.

Månadsförändringen från mars till april låg på 0,6%, jämfört med väntade 0,4%.

Inflationstakten enligt KPIF var den högsta sedan december 1991, enligt SCB.

I april fortsatte prisökningarna bland livsmedelsprodukterna, främst för kött och grönsaker. Samtidigt sjönk el- och drivmedelspriserna, men årstakterna ligger fortfarande på höga nivåer.

”Det var en fortsatt bred prisuppgång i april med prisökningar på bland annat livsmedel, hushållsvaror, restaurangbesök och hotell”, säger Mikael Nordin, prisstatistiker på SCB.

Inflationstakten enligt KPIF exklusive energi steg från 4,1% i mars till 4,5% i april.

I en kommentar till siffrorna säger Lars Kristian Feste, räntechef på Öhman Fonder, att inflationen var högre än både marknaden och Riksbanken hade räknat med.

”Det tillsammans med en bredbaserad prisuppgång sänder klara signaler till Riksbanken. Jag tror att inflationen kommer vara kvar på en hög nivå under längre tid än vad Riksbanken spår och då blir det nödvändigt med högre och snabbare räntehöjningar för att få ned inflationen”, säger han.

Öhman Fonder räknar med att Riksbanken höjer reporäntan i juni med 0,5% och att reporäntan mycket väl kan ligga på 1,5% vid årsskiftet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.