Inga ränteförändringar av centralbankerna

De svenska obligationsräntorna sjönk marginellt under torsdagens handel. Räntenedgången var därmed inte lika stor i Sverige som i Europa, med minskad spread för långräntorna som följd.

På valutamarknaden har kronan stärkts rejält gentemot såväl dollarn som euron. EUR/USD handlades samtidigt relativt stabilt, efter gårdagens dollarförsvagning.

-Under nästan en månad har vi haft en trög krona på ganska svaga nivåer. Vi har handlat länge inom intervallet (EUR/SEK) 9,35-9,40. Idag är första gången på några veckor som det släpper åt det starkare hållet. Jag tror att det har mycket att göra med att kronan försvagats på grund av den globala kreditkrisen och nu tror jag att många valt att ta hem vinster på EUR/SEK inför Riksbanksmötet imorgon. Man vågar inte ligga posionerad för försvagad krona inför Riksbanksmötet imorgon; den enda centralbanken som förväntas höja räntan denna veckan, säger Karl-Johan Bergström, valutastrateg på Swedbank, till Nyhetsbyrån SIX.

11 av 12 tillfrågade analytiker i Nyhetsbyrån SIX enkät räknar med att Riksbanken höjer räntan med 0,25 procentenheter imorgon. Dagens huvudfokus låg på centralbankerna och såväl ECB som Bank of England valde att inte förändra styrräntorna. Nivåerna ligger därmed vid 4,00 procent respektive 5,75 procent. ECB övervakar inflationsriskerna väldigt noga. Den nya informationen som tillkommit sedan det föregående mötet har bekräftat uppsidan för prisriskerna. Det sade ECB-chefen, Jean-Claude Trichet, under presskonferensen i samband med styrräntebeskedet.

Den nuvarande penningpolitiken är bidragande till den ekonomiska utvecklingen. EMU-området har en stark fundamental ekonomisk utvecklng och BNP-tillväxten fortsätter i en bestående takt. Samtidigt uppger Trichet att centralbanken övervakar penningmarknaderna mycket noga och att det råder osäkerhet på marknaderna. Mer information är därför önskvärd för att dra ytterligare slutsatser. Riskerna för tillväxten på medellång sikt är samtidigt på nedsidan. ECB:s beslut idag om att lämna styrräntan oförändrad vid 4,00 procent var enhälligt. Däremot kommenteras inte varför uttrycket “stark vaksamhet” inte användes vid uttalandet i samband med beskedet. När uttrycket “stark vaksamhet” historiskt använts som beskrivning hur ECB ser på inflationsriskerna har nästa möte inneburit en höjning av styrräntan.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn i USA var oförändrat vid 55,8 i augusti. Marknadens förväntningar var en nivå på 54,5. Index över nya order steg till 57,0 i augusti, jämfört med 52,8 förra månaden. Sysselsättningsindex föll till 47,9 jämfört med 51,7 föregående månad. Prisindex minskade till 58,6 från 61,3. Arbetarnas produktivitet i de amerikanska företagen steg med säsongsjusterade 2,6 procent räknat i årstakt under det andra kvartalet, enligt reviderad statistik.

Marknaden hade väntat sig en reviderad nivå på +2,4 procent. Den preliminära siffran låg på +1,8 procent. Under det första kvartalet låg produktiviteten på +0,7 procent. Enhetsarbetskostnaden steg samtidigt med 1,4 procent, reviderad från +2,1 procent. Antalet nya arbetssökande i USA uppgick till 318.000 vecka 35, vilket var 19.000 färre än föregående veckas reviderade notering vid 337.000 (preliminärt 334.000). Marknaden spådde att antalet nya arbetssökande skulle uppgå till 330.000.

Marknaden och analytiker tolkade rapporten Beige Book som att sannolikheten för en räntesänkning från Federal Reserve minskat. Den pågående finansiella krisen uppges ha haft en begränsad påverkan på ekonomin utanför husmarknaden. Däremot är rapporten en bekräftelse på att fastighetsmarknaden ser riktigt dyster ut, enligt analytiker.

Kinas centralbank meddelade under dagen att de höjt reservkraven för bankerna med 50 räntepunkter från och med den 25 september. Reservkravshöjningen är en åtgärd för att stärka likviditetsstyrningen, enligt centralbanken. Orderingången till den tyska tillverkningsindustrin sjönk med justerade 7,1 procent under juli jämfört med månaden innan. I årstakt var orderingången upp med ojusterade 9,8 procent. Analytiker hade väntat en nedgång på 2,7 procent mellan månaderna.

Orderingången till den svenska industrin sjönk med 1,7 procent i juli jämfört med månaden innan. Den totala orderingången steg med 8,7 procent i juli jämfört med motsvarande månad 2006. Sveriges industriproduktion steg med 0,3 procent i juli jämfört med månaden innan. I årstakt var industriproduktionen upp 5,2 procent i juli. Den skattade trenden för aktivitetsindex i Sverige visade en fortsatt uppgång i den svenska ekonomin under juli. Trendvärdet ökade med 0,4 procent jämfört med månaden innan och uppräknat i årstakt 4,4 procent.

Teknikföretagen uppger att ordertillväxten för de svenska bolagen mattas under det tredje kvartalet. “Såväl hemma- som exportorder har ökat i något mindre omfattning för teknikföretag under årets tredje kvartal. Det är inom bil- och transportmedelsindustrin, leverantörer till bilindustrin och till tele- och elmaskindustrin som företagen rapporterar svagare ordertillväxt. Orderingången till maskinindustrin och till byggindustrins leverantörer visar samtidigt på en fortsatt stark konjunktur. Sammantaget fortsätter resursutnyttjandet stiga då såväl antalet företag med fullt kapacitetsutnyttjande som bristen på ingenjörer och yrkesarbetare ökar”, skriver Teknikföretagen i den senaste konjunkturbarometern.

Nyhetsbyrån SIX/afv.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.