Inga siffror bet på börsen

Det var fortsatt sommarstiltje som präglade handeln på Stockholmsbörsen på torsdagen.

Varken makrostatistik i form av amerikansk sysselsättningsstatistik eller europeiska räntebesked lämnade några direkta spår i handeln.

Bolagsspecifikt var det rapporterande Hexagon och Lundin Mining som tilldrog sig uppmärksamheten. Det sistnämnda bolaget levererade en genomgående stark rapport som också gav avtryck i aktiekursen.

OMXS30-index stängde på 873,9, motsvarande en nedgång med 0,1 procent. Aktier för 11,1 miljarder bytte ägare under handelssessionen.

– Det har egentligen varit en helt odramatisk dag, inte ens sysselsättningsstatistiken från USA fick avtryck i handeln, inte heller räntebeskeden i Europa, säger en förvaltare till Nyhetsbyrån Direkt och fortsätter:

– Ska man säga något så kan man konstatera att de mer riskfyllda aktierna inom verkstad och banker, Volvo och SEB, går lite bättre än genomsnittet inom respektive sektor. Men om det beror på uppviktning i risk eller om marknaden bara är tunn idag, är omöjligt att säga.

Huvudnumren under torsdagens handel i Stockholm var rapporter från Hexagon och Lundin Mining.

Lundin Mining lämnade resultatsiffror som rakt igenom var bättre än väntat. Bolaget höjde dessutom produktionsprognoserna för koppar, zink och nickel för helåret samtidigt som det meddelade att Tenkegruvan väntas nå full produktion under andra halvåret. Aktien, som sedan mitten på juli månad klättrat från en nivå på 18:40 kronor, fortsatte 6,5 procent upp under torsdagen för att stänga på 26:20 kronor.

Rapporterande Hexagon föll inledningsvis efter det att bolaget lämnat sin rapport för det andra kvartalet på morgonen. Aktien repade sig dock rejält under eftermiddagens handel och stängde på 81:50 kronor, en uppgång med 4,8 procent för dagen.

– Jag tror att estimaten för omsättningen för 2009 generellt ska ned lite efter rapporten. Samtidigt visar bolaget framsteg vad gäller kostnadsbesparingarna, det är en imponerande marginal i kvartalet. Det känns lite mer negativt i närtid, medan bolaget är i bra form sett på lite längre sikt, sammanfattade en analytiker rapporten.

Sett till branscher fortsatte de svenska bankerna att avancera, vilket låg i linje med den allmänna utvecklingen på de större europeiska börserna.

SEB och Swedbank, med större viktning åt Baltikum än andra svenska banker, sorterade högt upp på vinnarlistorna. SEB C steg 4,1 procent till 42:80 kronor medan Swedbank A var upp med 4,2 procent.

Inom verkstadssektorn utmärkte sig Volvo, B-aktien handlades upp med 3,7 procent.

Epicept noterades högt upp på förlorarlistan bland small cap-bolagen, med en nedgång på 13,3 procent. Bolaget bedömer att befintlig kassa räcker till andra kvartalet 2010, med förhoppningar att den fylls på av Ceplene-intäkter. Från rapporten framkom det också att Nasdaq meddelat bolaget att det inte uppfyllt vissa börsregler och hotas därmed med avnotering. Epicept avser ansöka om prövning, något som väntas ske i september.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.