Ingen större resultattillväxt för H&M

Det väntas ingen större resultattillväxt i H&M:s siffror när klädjätten lägger fram rapporten för första kvartalet i räkenskapsåret 2008/2009 på torsdag nästa vecka.

I vanlig ordning hamnar bolagets bruttomarginal under lupp.

Förväntningarna antyder att denna ska uppgå till 58,5 procent under kvartalet. Samma period året innan var den 59,6 procent.

Marginalen väntas ha påverkats negativt av samma hedgingeffekter som även uppenbarade sig i förra rapporten. Dessutom är marknaden intresserad av hur mycket det har reats.

– Det kan nog bli en ganska spännande rapport. Dels är det ju som alltid fokus på bruttomarginalen. De indikerade ju i Q4 rapporten att det nog har reats en del. Så frågan är hur mycket bruttomarginalen kommer ned på realisationer i kvartalet. Man kunde ju se att det var ovanligt mycket reor ute på stan och då tvingas ju H&M att följa med, säger en analytiker till Nyhetsbyrån SIX inför rapporten.

Analytikerna påminner även om att H&M:s resultaträkning kommer genomsyras av den svaga dollarkursen som rådde i somras.

Detta då det är en viss tidsfördröjning mellan inköp och försäljning.

– Det som säljs i butik nu köptes ju egentligen in för säg 4-6 månader sedan, säger en analytiker.

När dollareffekten nu istället kommer bli negativ för bolaget riktas istället fokus på hur valutan kommer slå på den framtida marginalen.

Gällande försäljningen är december och januari månaders försäljning redan kända. För den återstående månaden, februari, är förväntningarna lågt ställda. I snitt räknar analytikerna i SIX Estimates enkät med att denna i jämförbara enheter sjönk med 8,4 procent.

Spridningen i analytikernas estimat är dock ganska stor.

– Dels är det en jättetuff ‘comp’ (Jämförelsesiffra från i fjol, SIX anm.) och dessutom är det en jättetuff kalendereffekt och dessutom är det lite svårt att veta vad som har hänt i februari, så det är inte konstigt om det är spridning i estimaten, säger en analytiker.

Spänningen inför rapporten ökade åtminstone delvis för ett par veckor sedan när rivalen Inditex, ägare till Zara, uppgavs ha sagt till mäklarhus att deras estimat för vinst och försäljning ligger för högt. Detta i spåren av klädjättens upptrappade reor.

– Inditex har ju varit ute och i alla fall ryktesvis pratat ned sina estimat lite. Nu överlappar deras perioder inte helt och hållet, men det kan bli lite intressant att se om även H&M har haft det lite kämpigt under kvartalet”, kommenterar analytikern utan att fästa större vikt vid den spanske konkurrentens påstådda uttalanden.

Ytterligare en punkt av intresse kan vara eventuella uttalanden kring det kommande VD-skiftet, då Karl-Johan Persson ska ersätta Rolf Eriksen på VD-posten i juli. Förväntningarna på spännande uttalanden verkar dock vara låga.

– Det är ju sånt marknaden vill höra, men man kommer ju inte få fram något annat än att ‘vi har förtroende för honom’ och sådär, säger en analytiker med spår av likgiltighet i rösten.

H&M släpper kvartalsrapporten torsdagen den 26 mars klockan 08.00. Press- och analytikerträff hålls därefter samma dag klockan 10.30 och klockan 14.00 hålls en telefonkonferens.

Estimat från ABG Sundal Collier, Carnegie, Citigroup, Deutsche Bank, Evli Bank, Handelsbanken Capital Markets, JP Morgan, Kaupthing Bank, Morgan Stanley, Nordea Markets, PI-Ideas, Redeye, SEB Enskilda, Standard and Poor’s, Sydbank, Swedbank och Öhman FK ingår i enkäten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.