Inget guld i skogen

Risken är stor att även 2008 blir tråkigt för den nordiska skogsindustrin. En svag dollar, stigande kostnader och måttliga prisökningar väntas leda till oförändrade resultat för skogsbolagen. Men det kan vara att hoppas på för mycket.

den Enda ljusglimten bland stammarna är att en rad bolag lovat dyrt och heligt att minska sin kapacitet. Flera bolag har också fått nya vd:ar i år eller i fjol. Utan historiska ryggsäckar kan de ta tag i strukturella och bolagsspecifika problem. Jouko Karvinen, ny vd i Stora Enso, har exempelvis inlett sin skogspromenad med bestämda kliv.

Men vi börjar med kostnadssidan. Trots att naturen på vissa områden hjälpt till med avverkningen, genom stormen Per och orkanen Gudrun, har priserna på massaved och sågtimmer stigit kraftigt i år. Inte minst de finländska bruken har haft det tufft. Orsaken är främst de ryska exporttullar på timmer som införts i syfte att öka vidareförädlingen i Ryssland. Tanken är att tullarna successivt ska stiga för att nå 50 euro per kubik 2009. Därmed stängs i realiteten dörren för import från Ryssland, vilket i första hand drabbar finska producenter. De måste ersätta de 25 procent som importerats från Ryssland med ved från annat håll. Sverige till exempel.

Samtidigt har värmeverken trätt fram som en tuff konkurrent om råvaran. Efterfrågan på biomassa och pellets till värmeproduktion har ökat kraftigt i takt med de högre oljepriserna. Sammantaget gör det här att råvarupriserna väntas stiga med omkring 5 procent nästa år, och ungefär lika mycket året därpå.

Dessutom gräver den svaga dollarn djupa hål i lönsamheten för flera av skogsbolagen. Till de hårdaste drabbade hör Rottneros och Stora Enso, medan SCA klarar sig bättre. Men även för de bolag som fokuserar på Europa får den svaga dollarn betydelse, eftersom valutautvecklingen styr handelsströmmarna. Dollarnedgången har gjort den europeiska marknaden betydligt mer inbjudande för amerikanska konkurrenter, vilket bland annat blivit tydligt på marknaden för tidningspapper. Risken är att aktiemarknaden inte till fullo prisat in dollarns effekter på skogsbolagen.

Det här var dystert. Var hamnar vi då? I ett stålbad. I alla fall till dess att kapacitetsnedläggningar återställer marknadsbalansen. Jouko Karvinen har aviserat stängningar av flera bruk, sammanlagt ska Stora Enso ta bort 550 000 årston massa, nästan lika mycket papper och 500 000 kubik sågade trävaror. Finländska UPM Kymmene och M-real har också lovat både tillfälliga och permanenta stängningar. Norske Skog ska sammantaget ta bort 200 000 ton tidningspapper nästa år och överväger att lägga ned ytterligare 300 000-400 000 ton på sikt. Mycket talar dock för att det måste till mer, särskilt om ryssarna gör allvar av sina tullhot. Skogsbolagen är kända för sin dåliga utbudsdisciplin. När ett företag stänger passar konkurrenten på att trycka ut lite extra.

Prishöjningar då? Visst, det pratas om högre priser inom flera papperskvaliteter, men frågan är om de blir tillräckliga för att motverka kostnadstrycket.

Sammantaget har analytikerna i år skruvat ned förväntningarna på de fyra större svenska skogsbolagens resultat före skatt med i snitt 22 procent nästa år (enligt SME Direkt). Inklusive UPM, M-real och Norske Skog blir siffran över 40 procent. För sektorn som helhet räknar analytikerna fortfarande med en marginell vinsttillväxt nästa år, men risken är att en fortsatt svag dollar leder till ytterligare nedrevideringar. För 2009 räknar analytikerna redan med lägre vinster.

I takt med att läget i skogen mörknat har spekulationerna om kommande strukturförändringar tilltagit. Under hösten har bröllopsryktena kring Stora Enso och Norske Skog varit ihärdiga. Ett samgående skulle innebära kostnadsbesparingar men frågan är om Jouko Karvinen, eller någon annan, verkligen vill öka exponeringen mot tidningspapper och den starka norska kronan. Spekulationerna har fått extra bränsle sedan både Norske Skogs styrelse och Jouko Karvinen tydligt deklarerat nödvändigheten av strukturförändringar. Och de har inte varit ensamma. Skogschefer ur i stort sett alla läger har talat om konsolidering. Men det har snackats i skogen förr. Traditionellt sett brukar affärerna bli färre och mindre i sämre tider, när fokus i första hand måste läggas på att ta hand om interna problem. Det återstår att se om det kan bli annorlunda den här gången. Vi ska inte vänta oss att storaffärer kommer att göra guld av de gröna skogarna, men det går det kanske att krama några nickel ur dem.3 trender * Svag dollar tynger. * Kostnaderna fortsätter upp. * Kapacitetsneddragningar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF