Inget sommarrally på First North

Uppstudsen på sommarbörsen var kraftig, men den kom inte alla till del. Aktierna på småbolagslistan First North har fortsatt att släpa efter och både volymer och nynoteringar har torkat upp i år.
Svenska aktier
Foto: TT

Sommaren var ovanligt het på världens börser och den nedtryckta Stockholmsbörsen sköt upp med 12 procent bara i juli. Mätt från 1 juli fram till börsöppningen idag är uppgången 10 procent. Det skriver Placera i en analys på måndagen.

På börsägaren Nasdaqs instegslista First North har sommarrallyt däremot lyst med sin frånvaro. Indexet All Share visade en uppgång på 1 procent i juli och mäter man fram till idag så är den lilla uppgången helt raderad. Mätt från årsskiftet är nedgången dystra 32 procent.

Ännu tyngre är utvecklingen för First Norths storbolagsklubb, aktierna som tar plats i First North 25. Här har sommaren varit svagt negativ och 2022 har så här långt inneburit ett kursras med 38 procent.

I särklass tyngsta vikten i indexet har spelkonglomeratet Embracer. Börsvärdet kring 90 miljarder kronor är nästan fem gånger högre än det näst största bolaget i indexet, branschkollegan Paradox. Embracer tar nu sikte på att lämna First North för ordinarie Stockholmsbörsen, sannolikt innan årets slut.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco
Annons från Carnegie Fonder