Ingves: Inflationstrycket fortsatt måttligt

Energipriserna blev högre än vad Riksbanken väntade sig i november, vilket ledde till att KPIF i december blev högre än prognosticerat. Utan energipriserna landade inflationen på väntade 1,7% och inflationstrycket i Sverige är fortsättningsvis måttligt. Det uppgav riksbankschef Stefan Ingves vid ett tal på Ekonomichefsdagarna på fredagen.
Riksbankschefen Stefan Ingves.
Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Pontus Lundahl
Vidare tror Riksbanken att elpriserna troligtvis kommer att vara höga ett tag till och att inflationen således hålls uppe ett par månader. Bedömningen är dock att energipriserna inte ökar lika snabbt framåt våren och att inflationen då faller tillbaka.

Inflationen steg mer än väntat

”Elpriserna kommer troligen att vara höga ett tag till, vilket håller uppe inflationen ett par månader. Men vår bedömning är att energipriserna inte ökar lika snabbt framåt våren och då faller även inflationen tillbaka”, konstaterar Riksbanken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.