Ingves kvar på politiskt käbbel

Karolina Ekholm och Jens Henriksson var högst rankade som ny riksbankschef. Deras kopplingar till Socialdemokraterna gjorde att det ändå blev Stefan Ingves.

Det är politiken, inte penningpolitiken, som spelat den avgörande rollen i riksbanksfullmäktige. När det stod klart att Michael Lundholm och de andra borgerliga ledamöterna i riksbanksfullmäktige sa blankt nej till Karolina Ekholm, statsekreterare på finansdepartementet och Jens Henriksson, vd Folksam lade fullmäktiges ordförande Susanne Eberstein fram ett kompromissförslag i form av Riksrevisionens generaldirektör Stefan Lundgren. Efter diskussioner valde dock fullmäktige att lägga hans namn åt ­sidan.

– Jag har inte mer insyn i tillsättningen än någon annan, men det är uppenbart att fullmäktige inte kunnat enas om någon annan än Stefan Ingves, säger Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet.

Affärsvärlden har varit i kontakt med flera personer både inom riksbanksfullmäktige, som utser riksbankschefen, och andra med insyn i rekryteringsprocessen. De är samstämmiga i sin beskrivning. Karolina Ekholm och Jens Henriksson var de högst rankade kandidaterna. Båda två har dock något i sitt cv som ligger dem i fatet för att utses till chef för Riksbanken: de är socialdemokrater. Frågan är dock hur politiska de bägge toppkandidaterna egentligen är.

I Jens Henrikssons fall är det odiskutabelt – han är medlem i partiet, stod den gamla partiledningen med Göran Persson och Pär Nuder nära. Men Karolina ­Ekholm har aldrig varit medlem i partiet och det var många som blev förvånade när hon anställdes som statssekreterare i Stefan Lövens regering.

– Jag har aldrig betraktat Karolina Ekholm som en person med en utpräglad politisk agenda. Däremot är hon en mycket meriterad nationalekonom, säger Lars Calmfors.

Den tidigare ordföranden i Finanspolitiska rådet får medhåll av en av ledamöterna i riksbanksfullmäktige, som dock vill vara anonym.

– Karolina Ekholm har ju suttit i direktionen där hon visade prov på stor kompetens och hög integritet. Jag uppfattade inte henne som politisk då och jag gör det inte nu heller, säger ledamoten.

Detta är en kortversion av Förlängningen som förvånade. Prenumeranter kan logga in och läsa hela texten här.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.