Insideraffärer: Bara toppen av isberget

Var femte fondförvaltare och analytiker i Stockholms finansvärldkänner någon som gjort en insideraffär. Det visar en enkät somAffärsvärlden låtit göra.

Av 100 tillfrågade personer känner 21 någon som gjorten insideraffär. Det visar att insideraffärer är ganska vanligaoch att det som kommer till finansinspektionens kännedomtroligen bara utgör toppen av ett isberg.Jag är inte överraskad, medger Håkan Klahr, chef förvärdepappersenheten på Finansinspektionen. Mörkertalet är stort.

Jämn ström misstänkta

Förra året inledde finansinspektionen utredningar i 38 fall avmisstänkt insiderbrott. Tre av dessa överlämnades till åklagare.Sedan 1992 har finansinspektionen inlett i snitt 44 utredningarper år. Av dessa har två, tre, kanske fyra per år gått vidaretill åklagare. Under hela 1990-talet har bara en handfullpersoner dömts för insiderbrott, bland dem Atles VD AndersCarlberg och Reefat El-Sayed.Affärsvärldens enkät har gjorts av undersökningsföretaget RegiResearch på 100 fondförvaltare och analytiker i Stockholmsfinansvärld. Bruttourvalet var 130. Intervjuerna gjordes pertelefon strax före påsk.Det är värt att notera att mäklarna inte finns med i urvalet.Det är en grupp som bör ha bäst kännedom om marknadensbenägenhet för insideraffärer, eftersom desitter mitt i flödet av affärer. Att de inte finns med iundersökningsfirmans urval beror på att de sällan har rätt attsvara på frågor utifrån. Om de hade varit med, skulle siffran 21procent antagligen varit högre.Vi frågade också om riskerna att åka fast och bli dömd om mangör en insideraffär. Det visade sig att den risken anses sommycket liten. Av de 80 personer som svarade på frågan trodde såmånga som 30 att risken är fem procent eller mindre att de skaåka fast och bli dömda om de gör en insideraffär. 8 personertrodde att risken är noll. Det är var tionde tillfrågad.Resultatet tyder på att insiderlagen i vart fall inte fungeraravskräckande, och att detta leder till att det görs klart flerinsideraffärer än de som avslöjas.Det skulle ju förvåna om var femte fondförvaltare elleranalytiker känner någon som begått bedrägeri,urkundsförfalskning, dråp eller något liknande brott.

Nära gränsen

Att insiderproblematiken hamnar i en speciell kategori blandbrotten beror sannolikt på att de kan gränsa ganska nära någotsom är helt lagligt. Det finns till och med forskare som menaratt insideraffärer inte kan kallas brottsliga eftersom det ärnaturligt för marknadens folk att sträva efter att skaffa sigbättre information än andra och utnyttja den.Jag tror faktiskt inte att antalet uppsåtliga brott är särskiltstort, säger Lars Afrell på finansdepartementets enhet förvärdepappersmarknaden. Däremot tror jag det finns en gråzon medrykten som folk handlar på, och där det är oklart om det ärbrottsligt eller ej.

Politisk oro

Icke desto mindre har de ansvariga på politisk nivå oroats avdet stora antalet incidenter på insiderområdet under början av1999. Och det kommer med stor sannolikhet att leda till ettförslag om skärpning av insiderlagen till hösten. Då kan dethandla om att införa anmälningsplikt och förbud motkorttidsaffärer för mäklare (som idag inte räknas som insiders ilagens mening). Men framför allt handlar det om atteffektivisera övervakningen och få samspelet mellanfinansinspektionen, ekobrottsmyndigheten och åklagarmyndighetenatt fungera bättre. Däremot verkar det inte aktuellt att höja straffen.De ligger redan ganska högt, anser Lars Afrell.

BILDTEXT: Många känner en insiderbrottsling – men de oroas inte för atthan eller hon ska åka fast.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Titania