Insiderhandel avslöjades via Linkedin

Ett misstänkt insiderbrott uppdagades via Linkedin efter att en mäklare använt det sociala nätverket till att avslöja kopplingar mellan en valutahandlare och en statistikansvarig myndighetsperson.

Valutamäklaren Owen Kerr fick tips om att en klient från National Australia Bank spekulerat stora summor på den australiska dollarn. Insatserna gjordes oftast precis innan ny ekonomisk data blev offentlig.

När mäklaren undersökte klientens Linkedin-konto upptäckte han att det fanns nära kopplingar till en anställd på Australian Bureau of Statistics. Det framkom bland annat att de båda hade gjort ett besök på Monash University tillsammans.

Mäklaren tipsade polisen om Linkedin-kopplingen, vilket ledde till en nio månader lång övervakning av klienten. Den visade bland annat att klienten och myndighetspersonen även var vänner på Facebook.

I förra veckan greps de båda ”vännerna” misstänkta för bedrägerier. Sammanlagt uppskattas de ha tjänat närmare 7 miljoner amerikanska dollar på sitt samarbete.

 

 

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här