Inte riktigt friskt i försäkringsjätten

Folksam rankar kommunerna efter sjukfrånvaron, för att sjuka kommuner ska lära av friska. Folksam självt? Sjuktalen är bland de högsta i försäkringsbranschen.

Folksam är ett försäkringsbolag med hög profil. Man har synpunkter på ägarstyrning i börsföretag, de företag Folksams fonder placerar i ska alltid vara ”etiska”. En gång om året rankar Folksam de svenska kommunerna i ett hälsoindex utifrån sjukfrånvaron hos de kommunalt anställda.

På sin hemsida förklarar Folksam varför företaget gör denna lista.

”Vi vill bidra till debatten om arbetsgivarens ansvar för rehabilitering av sjukskrivna medarbetare. Det är vårt ansvar inför våra fyra miljoner livförsäkringskunder (som ju också är våra ägare) 3 500 medarbetare och samhället i stort. Vi vill lyfta fram de företag och kommuner som lyckas bättre, så att andra kan lära av dem”, skriver Folksam.

Visst finns förebilder. I Värnamo var sjukfrånvaron, räknat som andel av ordinarie arbetstid, 4,7 procent i förrfjol. I Gislaved var noteringen 4,9 och i Gnosjö 5,1. I kommunsnitt försvinner var tolfte arbetstimme i sjukskrivning.

Förra veckan kom Folksams egen årsredovisning. Hur var det med sjukfrånvaron i fjol?

Inget vidare – 5,6 procent. Högre än en handfull Smålandskommuner trots att folksammarna i stort är tjänstemän som inte utför tunga lyft, trots att Folksams anställda är lika många män som kvinnor. Bland de kommunanställda är kvinnorna i stor majoritet, och kvinnors sjuktal är betydligt högre än mäns.

Länsförsäkringar har lägre sjukfrånvaro – 3,6 procent.

Alecta, som står för privattjänstemännens sjukersättningar och pensioner, hamnade i fjol på 3,4 procent.

För Skandia finns inte siffran för 2007 än. Men året innan var deras sjukfrånvaro 4,3 procent.

Så vad gör att Folksam ligger så högt? Och att sjuktalet står och stampar. Det minskade med en promilleenhet under fjolåret då antalet sjukpenningdagar i hela Sverige minskade med 13 procent.

– Hittills har vi arbetat ganska traditionellt med sjukfrånvaro. I vår startar vi ett arbete där vi ska titta närmare på varje individ och gå igenom hennes eller hans arbetsförmåga. Vi ska stötta cheferna extra så att de verkligen gör det arbetet. Hittar vi individens arbetsförmåga och kan anpassa arbetet tjänar alla på det, säger personalchef Harriet Pontán.

En möjlig förklaring till sjukfrånvaron har med arbetsgivarens attityd att göra. Folksam är ett ömsesidigt försäkringsbolag, men i praktiken styrs det av fackförbund och konsumentkooperationen. LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin är ordförande för Folksam Sak, TCO-ordföranden Sture Nordh är vice ordförande för Folksam Liv. Vd för Folksam är Anders Sundström, tidigare s-minister.

Man kan tänka sig att de anställda har högre förväntningar på hur det ska vara på jobbet, bland annat med inflytande, när arbetsgivarna är samma personer som predikar om att anställda måste får bättre villkor. När förväntningar inte uppfylls, då blir man sjukskriven.

– Hur skulle du kunna mäta det? Men det har varit uttalat förut att Folksam ska vara en mönsterarbetsplats och det finns en väldigt omhändertagande attityd. Här är inställningen att är du sjuk så ska du stanna hemma och ta hand om dig, att satsa på det långsiktigt hållbara.

– Är det så att andra försäkringsbolag har lyckats bättre har vi inget emot att lära av dem. Vår ambition är att få tillbaka våra sjukskrivna till arbete, säger Harriet Pontán.

Som vi sett går det bättre för privata försäkringsbolag, och för Alecta. Men Folksam är inte värstingen. Det är Afa, som i detta sammanhang ska utläsas Arbetsmarknadens Försäkrings Aktiebolag. Afa ägs gemensamt av LO och Svenskt Näringsliv. Ordförande är förre LO-ordföranden Bertil Jonsson, vice ordföranden Jan-Peter Duker har samma titel i Svenskt Näringsliv.

Afas sjuktal, och övriga upplysningar kommer i årsredovisningen, i maj. Då får man se om de klarat sig bättre än 2006, då var sjukfrånvaron hela 7,3 procent. Här talar vi också tjänstemän, fast med två tredjedelar kvinnor.

Afa har för övrigt drivit två kampanjer om sjukfrånvaro – Sunt liv, som riktat sig till offentlig sektor och Bättre arbetsmiljö och hälsa, för privat konsumtion.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.