Inter Ikea indirekt ägare i skandalbolag

UPPDATERAD. I måndags fick skandalomsusade vårdbolaget Carema Care sitt avtal uppsagt efter grova missförhållanden på ett äldreboende. Expressen avslöjar att Ingvar Kamprads skapelse Inter Ikea är indirekt ägare i företaget.

Ingvar Kamprad sitter i styrelsen i Inter Ikea, som är indirekt ägare till skandalomsusade Carmea genom att bolaget investerat i fonden Triton som i sin tur investerat i Ambea som äger Carema.

Inter Ikeas informationschef Anders Bylund förtydligar investeringen i ett mejl till Affärsvärlden. ”Inter Ikea har gjort ett investeringsåtagande gentemot en av Tritons fonder motsvarande 3,4 procent andel i Tritonfonden, det vill säga 75 miljoner euro. Vår andel motsvarar 1,7 procent av Ambea som äger Carema.

”Jag förstår att människor är upprörda och oroliga efter uppgifterna om grova brister inom äldreomsorgen. Alla förtjänar en värdig omsorg på ålderns höst. Jag är samtidigt övertygad om att Triton som delägare i Ambea som äger Carema delar detta synsätt. Och jag är också övertygad om att Caremas ledare och medarbetare gör sitt yttersta för att rätta till bristerna”, skriver Anders Bylund i ett mejl till Affärsvärlden.

Även pensionspengar har investerats i Triton. Både Skandia och Länsförsäkringar har valt att satsa pengar i Tritons fond, som äger Carema, enligt DN.

Skandia har diskuterat situationen med Triton och hotar att sluta med investeringarna om inte bolaget reder ut skandalen. Länsförsäkringar har kontaktat DN och skriver att man förutsätter att Triton agerar i frågan.

I går kom också beskedet att Stockholm Stad säger upp avtalet med Carema Care och driften av Koppargården i Vällingby.

– Som en direkt följd av den senaste tidens skriverier säger vi upp avtalet med Carema Care AB. Driften övergår nu i kommunal regi, sa finansborgarrådet Sten Nordin på en presskonferens i går.

Carema har fått kritik för personalbrist, skötseln och undermålig hygien samt otillräcklig vård av de gamla på två äldreboenden. En är uppsagda Koppargården i Vällingby, och den andra är Tallbohov i Järfälla kommun.

Fotnot: I tidigare version pekades Ingvar Kamprad ut som indirekt ägare i Carema. 
 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets