Intervju: Analytikern bakom internethypen i Sverige
Det finns analytiker och det finns analytiker – och så finns det Robert Ahldin.
Under sina fem år på Matteus Fondkommission blev han ett smärre fenomen i varumärkesbyggande, vilket får betraktas som rätt ovanligt i den annars lågmälda analytikerkåren. Det började med att han under Matteus flagg tog Icon Medialab till börsen, fortsatte med att han var den första analytikern som specialiserade sig mot den nya ekonomin och slutade med att han kallades för ”pressens kelgris” och toppade listan över Sveriges mest citerade analytiker.
För ett år sedan sa han upp sig från Matteus, gick in som delägare i riskkapitalfonden Arctic Ventures och började dra upp riktlinjer för att starta eget. Sedan dess har han tillsammans med tre kolleger från Matteus – brorsan Peter Ahldin, Nils Sandstedt som arbetade som corporate finance-chef och nu är VD för nya bolaget samt Henrik Stattin, före detta tradingchef – köpt loss PFK (Posten Fondkommission) från sin gamla arbetsgivare för 41 Mkr, sålt de 14.000 kunder som följde med köpet till HQ.se för en hemlig summa pengar och bytt namn på bolaget till Remium Securities.
I styrelsen för det nya bolaget återfinns Nils Ljung (styrelseordförande i C Technologies och A Brand New World), Hans Mivér, (tidigare VD för Bulten, styrelseledamot i Höganäs) och Dag Klerfeldt (före detta Carnegie, Skandia och VD för Evidentia). Affärsidén är att sikta in sig på en målgrupp bestående av institutioner och kapitalstarka privatpersoner och att bygga upp Nordens första aktiemäklare specialiserad mot telekom-, IT- och internetrelaterade företag – trots att det är just de sektorerna som drabbats hårdast av de senaste månadernas börsras.
”Det är klart att man är lätt skakad av hur det har gått, och att det är trist att så många har förlorat så mycket pengar. Och det är inget snack om att den marknad vi vänder oss till är svårjobbad; volymerna har sjunkit, kunderna är fattigare, folk är trötta, det finns inga visioner längre, människor vågar inte ta sats för framtiden utan fastnar i kortsiktiga perspektiv och dystra konjunkturutsikter. Samtidigt har behovet av goda råd aldrig varit större; och de är som bekant dyra. Vi har haft jättebra intäkter trots marknaden under hösten och kommer att bli lönsamt redan under det här kvartalet.”
Men hur goda är dina råd egentligen, det har hänt att du anklagats för att ha lyckats prata upp den svenska IT-bubblan nästan på egen hand? ”Som analytiker försöker man hitta de bästa bolagen, ibland missar man, ibland har man rätt. Visst kan jag känna mig blåögd när jag tittar tillbaka och känna att man borde varit mer kritisk. Samtidigt var vi många som drogs med i den allmänna optimismen; riskkapitalister, media, analytiker – alla agerade i symbios. Men sedan ska man komma ihåg att det som ytterst drev IT-bubblan var Nasdaq, knappast några svenska aktörer.”
Ni höll nyligen i Icons emission som gjordes till en kurs på 64,50 kronor. Sedan dess har kursen sjunkit med 80 procent, hur förklarar du det för dina investerare? ”Vi har följt bolaget länge och gjorde en bedömning att de skulle klara sig bättre, men marknaden för internettjänster har blivit sämre, konjunkturen har försämrats kraftigt vilket dragit ner investeringstakten och dessutom har bolaget har gått sämre än väntat. Det är bara att beklaga att vi har gjort en felbedömning.”
Du har i princip hårdsålt Icon sedan du tog det till börsen, hur ser du på bolaget idag? ”Jag tycker fortfarande att de är bäst positionerade i sin bransch. De har ett mer internationellt perspektiv, jobbar med stora kunder, attraherar duktig personal och har byggt upp en rörelse som omsätter 1,7 miljarder på fyra år. Det är fantastiskt bra jobbat. Men de borde ha bättre kontroll på rörelsen, och vi är väldigt kritiska mot hur de har skött sig den senaste tiden. Ledningen kan inte sitta och vänta på att marknaden blir bättre utan måste agera själva, annars riskerar de att skjuta bolaget i sank.”
Du har betraktats som Holsteins egen favoritanalytiker och saminvesterat med grundare i Letsbuyit, A Brand New World, Speed Ventures och dess portföljbolag Zoo Village. Sänker inte det din trovärdighet när du uttalar dig om bolaget? ”Det tror jag inte, jag är fristående. Dessutom är det genom Arctic Ventures som de investeringarna har gjorts. Där finns fyra andra partners som är med och tar investeringsbesluten och vi även investerat i andra sfärer och utländska VC-bolag. Men visst, det finns täta affärsrelationer med Iconkillarna sedan tidigare, och jag ser inget konstigt i att man gör affärer med människor som man vet vilka de är.” Analytikerkåren tappar generellt sett i förtroende enligt en färsk undersökning från Finanstidningen, vad beror det på? ”Det har anställts extremt många analytiker de senaste åren och det har varit hög omsättning på dem, vilket skulle kunna vara en bidragande orsak. Ibland kan det också vara så att en titel inger större förtroende än personen kan svara upp till och det gäller ju alla yrkesgrupper. Det finns en otrolig massa dåliga VD:ar som blir lyssnade till enbart i kraft av sin titel, och så är det förstås i analytikerkåren också – alla är helt enkelt inte bra.”
Efter raset talas det nu om fyndjakt och köpläge i hela IT-sektorn, vad är det man ska leta efter? ”Bolag med en bra affärsmodell, som kan tjäna pengar, som har bra kassaflöden och kan fortsätta växa och som har skalbar affärsmodell. Man ska inte titta på hur mycket aktiekursen har gått ner eller hur mycket bolagen värderas till per konsult eller dylikt. Hellre köpa ett högt värderat bolag med bra framtidsutsikter än ett billigt bolag som är en lottsedel.”
Om du får ge tre klockrena köprekommendationer, vilka blir det? ”Nokia – det är en klar favorit, de tar marknadsandelar, har bra produkter och efterfrågan på telefoner kommer att vara fortsatt stark. Enea Data – de har bra track record och alla de stora telekomföretagen, Ericsson, Nokia, Motorola, Lucent, Siemens, baserar sin utveckling på deras programvara, OSE. Och Boss Media – har bra kassaflöden, bra omsättning och ett resultat som stiger fort.”
Och tre säljkandidater? Intentia och IFS har båda stora finansieringsproblem, befinner sig i likviditetskris, negativa kassaflöden och dåliga resultat. De sitter och hoppas på ett bra fjärde kvartal men är illa ute nu när investeringscyklerna för deras kundföretag blir sämre. En tredje är Scandinavia Online; halva säljkåren i Stockholm har slutat, hälften av kunderna under tredje kvartalet var dotcomkunder – de är borta nu och därmed hälften av intäkterna. Dessutom opererar de på en jäkligt svår marknad, det är nästan bara Yahoo som tjänar pengar på portaler.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.