Investor får loss 3,6 miljarder på Gambro

Wallenbergs maktbolag Investor frigör nästan 3,6 miljarder kronor genom utköpet av Gambro tillsammans med EQT, samtidigt som ägande ökar från 20 till nästan 60 procent. Det innebär att knappt 31 miljarder av affären sker med lånade pengar.

Det framgår av dagens delårsrapport från Investor. Investor äger 49 procent av det utköpsbolag Indap som tillsammans med riskkapitalbolaget EQT lade budet på Gambro värt 113,70 kronor per aktie. Samtidigt ägde Investor knappt 20 procent av aktierna i Gambro. För de aktierna fick Investor 7 765 miljoner kronor. Men till Indap har Investor bara skjutit till 4 172 miljoner för sina 49 procent enligt dagens rapport. Det innebär att Investor netto frigjort knappt 3,6 miljarder på affären, trots att Investors ägarandel alltså stiger väsentligt. Utöver direktägandet i Indap är Investor storinvesterare i den EQT fond, IV, som lagt budet. Via fonden äger Investor där aktier för ytterligare 734 miljoner kronor i Indap. Det sammanlagda ägandet i Indap och därmed i Gambro är därmed knappt 58 procent. Trots att ägandet ökar från 20 procent till nästan 60 procent får alltså Investor loss 3,6 miljarder.

Tillsammans har därmed Investor och EQT skjutit till 8,5 miljarder till Indap. Budvärdet var 39,2 miljarder vilket innebär att 30,7 miljarder av affären finansierats med lånade pengar. Det motsvarar 78 procent av budvärdet, eller 11 gånger Gambros rörelseresultat före avskrivningar ifjol.

Investors nettoskuld var den 30 juni 528 miljoner, en ökning med 300 miljoner under året. Under andra kvartalet köptes bland annat aktier i Electrolux och Husqvarna för 1,5 miljard kronor.
Gambro ingår i affärsområdet operativa investeringar, där även 3G-operatören 3 ligger. Affärsområdets andel av tillgångarna ökar i och med Gambro-affären från 2 till 5 procent av tillgångarna. Totalt finns nu 16 procent av Investors pengar i onoterade tillgångar.

3 redovisar ett ökat kundintag på 100 000 under första halvåret och har nu 561 000 kunder. Genomsnittlig intjäning per kund har också ökat till 390 kronor. Investor står fast vid målet att 3 ska nå positivt kassaflöde på månadsbasis senast 2008.

När det gäller Private Equity-investeringar gjorde Investor nettoinvesteringar på 2 miljarder första halvåret. För första halvåret tyngde dock området Investors substansvärde, bland annat på grund av fallande dollarkurs vilket sänkte värdet på de amerikanska innhehaven.

Av rapporten framgår också att Investors substansvärde den 30 juni uppgick till 140,4 miljarder kronor, vilket motsvarade 183 kronor per aktie, vilket kan jämföras med 191 kronor per den 31 mars. Den 30 juni var därmed substansrabatten knappt 28 procent.

ABB, Astrazeneca och Atlas Copco lyfte subsansvärdet medan Ericsson drog ned totalen.

Totalavkastningen för första kvartalet blev -3 procent
jämfört med 28 procent för de första sex månaderna i fjol. De senaste tolv månaderna är totalavkastningen 28 procent.

Nettoresultatet uppgick till 8.989 miljoner kronor
(21.290). Per aktie blev vinsten 11:70 kronor (27:73).

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.