It-företag med flytande gränser

Quedro och Appear Networks gör revolt mot det traditionella sättet att bygga företag. Vem är kund - och vad går egentligen verksamheten ut på; försäljning av teknik eller affärsutveckling? Gränserna är flytande i de båda unga it-företagen

– Vårt sätt att jobba har förändrats många, många gånger om, säger Olof Hägerstrand som är vd och med sina 24 år yngst på Quedro, ett företag som utvecklar mobiltjänster.

Quedro grundades för fem år sedan.

– Sedan starten har vi gått från att vara ett renodlat produktbolag till att vara en blandning av teknikutvecklare och reklambolag och nu börjar vi komma tillbaka dit vi var från början, säger Olof Hägerstrand.

Förutsättningarna för företagen i den nya it-vågen skiljer sig på många sätt från förutsättningarna förra gången sektorn växte kraftigt, innan sekelskiftet. Expansionsplanerna är mindre aggressiva, kostnaderna för teknikutveckling inte lika hisnande höga.

Dessutom har affärsmodellerna en annan, mer verklighetsanpassad konstruktion:

Under den förra it-eran var modellerna mindre komplexa. De utgick från en eller flera produkter som var framtagna internt och sedan skulle tryckas ut till kunder. De tekniska lösningarna framstod ofta, med den tidens mått, som avancerade och moderna. Problemet var att kunderna inte var lika avancerade och moderna. Och att kunderna inte riktigt kunde hitta något sätt att tjäna pengar på de dyrt inköpta it-produkterna.

Vi minns företag som Boo.com. Företaget med frontfigurerna Ernst Malmsten, Kajsa Leander och Patrik Hedelin hade en fräck sajt men också stora problem med leveransen av de få kläder man lyckades sälja. Vi minns Icon Medialab, där kunderna surnade till på uppskjutna leveranser och krånglande tekniker.

I dag ser läget för it-företagen helt annorlunda ut. Visst beror det till stor del på att tekniken har mognat. Det man bara snackade om för några år sedan är genomförbart i dag. Nu fungerar lösningarna inte bara på ritbordet. Men frågan är om inte affärsmodellerna har mognat lika mycket.

Affärsvärlden har träffat två vd:ar för företag som är typiska för den nya it-vågen. De gör inte som sina föregångare, utvecklar först och säljer sedan. Så hur gör de? Faktum är att de vet inte riktigt själva. Det verkar vara ständig förändring av såväl affärsmodell som företagsstruktur som gäller. Men de aktar sig noga för att ta fram en produkt på egen hand utan gör det i nära samarbete med kundföretaget.

Quedro är ett företag som utvecklar lösningar för mobiltjänster. Deras sms-, mms-, java- och wap-baserade tjänster syftar till ökad försäljning eller ökad nytta för slutkunden. Ett exempel är den nyligen lanserade mobillösningen som är plattformen för Star Express, ett teveprogram som visas enbart i tittarnas mobiltelefoner. Star Express är en talangjakt som produceras av produktionsbolaget Talpa i samarbete med Telenor. Det är titarna som skciakr in bidrag via sina mobiltelefoner.

Ett annat av Quedros projekt syftar till att öka försäljningen för Interflora. Den tjänsten kan blomköpare ladda ned på Interfloras sajt och den gör det sedan möjligt att enkelt skicka blommor till vänner och bekanta. Det uppdraget fick Quedro efter att de själva tagit initiativ till ett möte.

– Vi gick till Interflora redan 2005 med en uppsjö av idéer, främst med koppling till deras blomklubb. Men efter diskussion med dem så kom vi fram till att de ville öka försäljningen och då gick vi hem och utvecklade den här lösningen som lanserades i september 2006, säger Olof Hägerstrand.

Det är mindre vanligt att en kund kommer till Quedro och lägger en beställning på en konkret mobiltjänst.

– Problemet är att företagen som är våra kunder inte har kunskap om vad man kan göra, hur en mobiltjänst kan fungera. I stället har det blivit så att vi träffar vissa kunder varje vecka och fungera som en slags affärsutvecklare åt dem.

Quedro har fyra anställda men dessutom runt sex personer som man plockar in vid behov.

– Vår affärsidé går ut på att hela tiden erbjuda just den spetskompetens som kunden efterfrågar, inte just den som vi har bland våra anställda.

Till skillnad från företag som arbetar med renodlad produktförsäljning kan inte Quedro ha renodlade säljare. I stället måste varje anställd fungera som säljare och utvecklare samtidigt.

– Möjligen skulle en duktig säljare kunna sparka in dörren hos en kund, men sedan är det så långt kvar till ett skrivet kontakt, säger Olof Hägerstrand. I stället är utmaningen att tillsammans med kunden komma fram till vad som ska levereras.

Nu vill Quedro, som räknar med att omsätta knappt fyra miljoner kronor i år och gå med en liten vinst, ta in en miljon euro i riskkapital. Pengarna ska användas till att ta vissa mobiltjänster, som till exempel den som man utvecklat för den svenska fastighetmäklarbranschen, till flera länder. Det är rätt mycket pengar för ett så pass litet bolag, men ändå en rätt modest summa om man jämför med de 1,4 miljarder kronor i riskkapital som Boo.com tog in och brände på blott ett år förra gången det begav sig för it-företagen – utan att ha visat några intäkter.

Xavier Aubry är operativ chef på Appear Networks i Europa, Mellanöstern och Afrika. Företaget utvecklar mobila kommunikationstjänster för framför allt transportbranschen. Exempel på kunder är SL och Veolia (tidigare Connex, där medarbetarna i Stockholms tunnelbana med hjälp av en handdator kan ge passagerarna besked om förseningar, byte av plattform och alternativa anslutningar).

Vem som egentligen står för Appear Networks intäkter har förändrats över tid. I början av verksamheten, medan företaget fortfarande var okänt och saknade referenskunder, var den enda möjligheten att gå direkt på transportföretaget, som till exempel SL, för att sälja in en ny tjänst. Nu skrivs kontrakten oftare med it-företag som Cisco och Cap Gemini, som implementerar lösningarna på sina it-plattformar.

Det blev alltså en hel del tågåkande för affärsutvecklarna på Appear Networks för ett par år sedan. De studerade hur konduktörerna och lokförarna arbetade, vilka utmaningar de ställdes inför, till exempel när det blev stopp i trafiken, kanske på grund av en olycka. De såg att det skulle gå att ge bättre information till medarbetarna och att det framför allt borde gå att ge informationen i realtid, utan fördröjningar.

Men det är inte självklart att veta vad man ska utveckla innan man har kunden med på spåret.

– Vi satte oss först in i SL-medarbetarnas problem. När vi hade en bild av det och visste hur vi skulle kunna spara pengar åt dem och öka kundnöjdheten så gick vi till SL och övertalade dem att bekosta vidare research.

Appear Networks har ungefär 25 anställda i Sverige, Holland, Florida och Chile. Nästa stora satsning är att komma in på den amerikanska marknaden.

– Det krävs en enorm insats för att komma in där. Vad vi gör nu är att utveckla vår verksamhet till handelsektorn – vi har till exempel samarbete med Kista galleria – och hälsosektorn. Sjukhusen har liknande utmaningar som transportsektorn, många personer som hela tiden förflyttar sig och behöver tillgång till viktig information, säger Xavier Aubry och låter förstå att nu gäller det för honom och medarbetarna att börja studera informationsbehoven på sjukhusen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.