It-konsulten är ett klipp
En bild av hur lågt förväntningarna är ställda ger en enkel utdelningsberäkning. Acando har under det senaste decenniet levererat en genomsnittlig rörelsemarginal på cirka 7 procent. Så sent som 2011 och 2012 låg bolaget på denna nivå. Kan företaget hålla den nivån uthålligt tjänar det knappt 1,30 kronor per aktie. Givet mycket låga investeringsbehov kan teoretiskt cirka 1,20 kronor delas ut till aktieägarna. Gordon’s growth model ger då att aktien, med 10 procents avkastningskrav och noll utdelningstillväxt, är värd 12 kronor.
Vid kurs 12,60 kronor är alltså i princip ingen framtida utdelningstillväxt inprisad i Acando. Lyckas bolaget istället öka utdelningen med 3–4 procent, omkring hälften av börsens historiska vinsttillväxt, är aktien värd 17–20 kronor. Den stora frågan är då om it-konsultbranschen i Norden är en bransch utan tillväxt.
En hastig blick i backspegeln ger en ganska dyster bild. Flera it-konsulter har stått och stampat de senaste åren och många omsätter mindre än toppåret 2008. Vid sidan av en relativt svag konjunktur, som gjort kunderna mindre investeringsbenägna, stavas problemen offshoring, outsourcing och konsultmäklare. Följden har blivit att traditionell it-konsultverksamhet, där varje konsult säljer sin tid, har blivit en väsentligt sämre affär.
Ett bolag som drabbades av denna förändring var Connecta, som vi köprekommenderade i februari och som i början av juni blev uppköpta av Acando. Tidigare hade Connecta varit en stjärna med tvåsiffriga marginaler under många år, men lönsamheten föll sedan ihop snabbt. En faktor bakom vår köprekommendation var att Connecta då lagt om strategin och lagt fokus på att ta ett större ansvar hos kunderna genom att driva hela projekt.
Acando påbörjade en sådan omställning några år tidigare och koncernen har därför utvecklats bättre än Connecta. Acando hämtar idag majoriteten av sina intäkter på denna marknad som präglas av högre inträdesbarriärer, bättre lönsamhet och tillväxt. Här stavas konkurrenterna inte konsultmäklare som Ework, utan större spelare som Accenture och Cap Gemeni.
För att spela i den högre divisionen krävs storlek. Ur det perspektivet är förvärvet av Connecta fullt logiskt. Connecta passade dessutom utmärkt eftersom överlappningen i ett kund- och branschperspektiv är mycket liten. Acando har sitt starkaste fäste inom tillverkande industri och processindustri, medan Connecta är starka inom exempelvis detaljhandel och offentlig sektor. Av respektive bolags 15 största kunder är det bara tre som är gemensamma.
Bilden att Connecta-förvärvet var en bra affär stärktes i samband med Acandos senaste kvartalsrapport. Då ökade vd Carl-Magnus Månsson synergiprognosen från 25 miljoner till 46 miljoner, vilket motsvarar nästan 2 procent på rörelsemarginalen. Att rörelsemarginalen dessutom nådde 6,1 procent under det säsongsmässigt svaga tredje kvartalet är starka papper och bådar gott inför det viktiga fjärde kvartalet.
Sammantaget är Acandos tillväxtutsikter är inte så usla som värderingen ger sken av och nästa år finns utrymme för en klar lönsamhetsförbättring när effekterna av Connecta-förvärvet syns på allvar. På konservativa prognoser faller värderingsmultiplarna till klart attraktiva nivåer. I vår borde utdelningen åter bli 1 krona per aktie, vilket ger en direktavkastning på fina 7,9 procent. Köp med riktkurs 16 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.