”Jag har planerat den här affären sedan 2006”

SBB:s vd och grundare Ilija Batljan i samtal med Affärsvärlden om budet på Hemfosa som kan skapa Nordens tredje största noterade fastighetsbolag.

I senaste avsnittet av podden Affärsvärlden intervjuas SBB:s vd, grundare och största ägare Ilija Batljan om samhällsfastighetsbolagets pågående bud på branschkollegan Hemfosa – det tilltänkta gemensamma bolaget skulle tillsammans nå ett fastighetsvärde på 70 miljarder kronor. Affären har beskrivits som rekordstor.

I dag, fredagen den 20 december, ska aktieägare i Hemfosa fatta beslut om de vill vara med på den potentiella sammanslagningen. Budet innebär en kombination av B-aktier i SBB samt ett kontant vederlag. SBB erbjuder Hemfosas stamaktieägare en mix av två betalningsalternativ: dels 5,5 B-stamaktier i SBB (per Hemfosa-aktie) för 55 procent av Hemfosas stamaktier samt dels 120 kronor (per Hemfosa-aktie) kontant för återstående 45 procent av Hemfosas aktier.

– Vi tycker att köpet av Hemfosa är en ’win win’ för alla akterägare. Vi erbjuder 45 procent kontant och 55 procent aktier, där kontantdelen räknas på kursen på 120 kronor. Blandningen gör att man kan realisera värdeuppgången och kunna växa och få en bra avkastning tillsammans med SBB, säger Ilija Batljan i podden Affärsvärlden.

Redan i maj 2018 skrev Affärsvärlden att SBB och Hemfosa kunde gå ihop. Hur länge har du velat ha den här sammanslagningen?

– Jag har planerat affären sedan 2006, när jag gjorde min doktorsavhandling, där skulle jag göra matematiska modeller för att skatta för framtida behov för vård och omsorg, hälsa och sjukvård. Då träffade jag Lars Thagesson, som då var vice vd på Kungsleden och då den enda person som var intresserad av långa avtal med kommunerna.

Ja, det var i samband med Lars Thagessons övergång som ryktet om en potentiell sammanslagning tog fart. Han hade då hunnit bli medgrundare och operativ chef (coo) på Hemfosa innan han klev över till er 2018?

– Han grundade, tillsammans med Jens Engwall, Hemfosa 2009 och började hos oss 2018. Men SBB är drygt 3,5 år gammalt så ur det perspektivet är han långvarig på SBB.

SBB kom in på börsen via en baklängesnotering, som initialt inte fick mycket positiv uppmärksamhet och där siffrorna var lite krävande att tyda. Om man dock skrapade lite på ytan så såg det ganska bra ut tyckte Affärsvärlden som satte en köprekommendation redan inför första delårsrapporten i april 2017. Då hade SBB köpt fastigheter för 20 miljarder kronor på bara ett år. Nu är ni uppe i 31 miljarder och om budet går igenom blir det 70 miljarder kronor.

– Det är bra när man kan lämna fördomarna och titta på siffrorna. Det är också vad som generellt gäller hos oss på SBB; vi tycker det är bra att lämna fördomarna hemma och se till affärerna.

Ni handlas på en viss premie som är högre än Hemfosa, och sedan ska det bytas aktier, det är en spännande dynamik i värderingsspelet?

– Ja, men det som framförallt är spännande är att man skapar väldigt bra intjäning per aktie, svarar Ilja Batljan och utvecklar resonemanget vidare i podden Affärsvärlden.

Lyssna här nedan, i Spotify, Itunes eller acast.

 

Uppföljning

Här ser du hur alla våra aktieråd har gått.

Analysarkiv

Portföljer

Uppsidan

Pref-guiden