”Jag vantrivs utomlands”

Först kämpade veckans frågeställare för att få toppjobbet utomlands. Men nu vantrivs han och vill hem igen. Frågan är bara hur man söker jobb på långdistans.

FRÅGA:

Jag är civilekonom och arbetar utomlands sedan några år i ett spännande chefsjobb med fokus på ekonomistyrning inom Commercial Operations. Företaget är ett dotterbolag till ett utlandsägt storföretag.

Mitt problem är att jag inte trivs här. Önskar ett bättre liv utanför arbetet. Jag satsar hårt på karriären, har högt ställda mål. Men det är nödvändigt att ändra livssituation. Jag kommer att satsa hårt på att söka nytt jobb under hösten och önskar helst att flytta tillbaka till Sverige.

Ser två huvudproblem som jag önskar råd inför: Hur söker man ett nytt jobb på långt geografiskt avstånd? Det krävs tid och pengar för resor i samband med intervjuer. Närhet ger fler möjligheter till nya jobb. Samtidigt är jag mer “attraktiv” när jag har ett jobb än om jag har sagt upp mig. På grund av distansproblemen funderar jag ändå på att säga upp mig, flytta hem och söka nytt jobb på plats.

Med tanke på nuvarande högkonjunktur upplever jag att jag borde åka hem och söka nytt jobb snabbt innan konjunkturen vänder.

Så frågan handlar om ifall jag borde säga upp mig, flytta hem och söka nytt jobb trots nackdelen att inte ha något arbete. Eller är det klokare att stanna kvar och söka på distans?

“Livskvalitet nödvändigt i min fortsatta karriär”

SVAR:

Du beskriver din situation på ett insiktsfullt sätt. Men ett par frågor tog du inte upp i ditt mejl. De är viktiga i din beslutsprocess: Hur länge har du arbetat i detta land? Hur länge har du arbetat utomlands? Har du varit inom samma företag sedan 2001?

Just nu önskar du snabb förändring. Beror det på att du just har kommit till det här landet? Att något har hänt i din privata situation. Jag frågar med tanke på att man ibland har tillfälliga starka svackor, och att det då kan vara oklokt att fatta snabba beslut.

Generellt är det alltid bättre att söka nytt jobb när du har ett bra chefsjobb. Det ger dig ett högre psykologiskt värde. Utan jobb tänker presumtiva arbetsgivare ungefär så här: “Varför sa han upp sig utan att ha ett nytt jobb?” Om du har varit i landet länge, arbetat hårt på ditt roliga jobb men ändå inte lyckats upparbeta ett socialt nätverk kan jag förstå om du väljer att resa till Sverige igen.

Om du är kvar och mår dåligt finns risken att du dräneras på energi, gör sämre jobb och hamnar i en nedåtgående spiral. Men – kom ihåg att många som har bott några år utomlands ofta upplever svårigheter att flytta tillbaka till Sverige. Tänk därför igenom vilket socialt sammanhang du kommer tillbaka till. Ditt företag är globalt med en stor svensk enhet. Kan du söka jobb inom den? Även om du får jobb på lägre nivå, kan du utifrån den plattformen söka dig vidare inom koncernen eller annat företag i Sverige.

Andra alternativ skulle kunna vara att söka ett “chef att hyra jobb”. Alternativt kan du komplettera din examen i Sverige. Din utlandserfarenhet är ett plus i CV:n. Du tycker om ditt jobb och vill satsa på vidare karriär. Tänk igenom de här olika alternativen innan du fattar beslut. Lycka till!

GUNILLA ARHÉN

Civilekonom, vd för och grundare av chefsutvecklings- och mentorprogrammet Ruter Dam samt delägare i Enhancer Consulting. Gunilla Arhén föreläser om karriärfrågor och ger individuell karriärrådgivning åt personer inom näringslivet. Författare till sex böcker, den senaste heter “Mentor, handboken för både adepter och mentorer”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.