”Jag vill bara bli förstådd”
Rimligt genomtänkta reflektioner i aktuella ämnen, förpackade av en person som har varit i mediebranschen i över trettio år. Så beskriver Susanna Popova sitt nya uppdrag som krönikör i Affärsvärlden. Susanna Popova är ingen duvunge i sammanhanget, hon har tidigare varit kolumnist och ledarskribent i tidningar som Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Metro och Göteborgs-Posten. Hon är författare till sex böcker och har även varit programledare för mediegranskande program som Media 8 och Åsiktsmaskinen. Med Susanna Popova som kolumnist får läsarna en blandad kompott ämnen till livs.
– En fråga som jag tror kommer att bli viktig inom en nära framtid handlar om vår identitet och vår historia i en globaliserad omgivning. Jag kommer att skriva om detta och beröra ämnen som politik, psykologi och pedagogik, men däremot inte så mycket ekonomi.
– Det hade varit roligt om vi i Sverige var mer nyfikna på oss själva. Det är svårt att kommunicera med en person från en annan bakgrund om vi inte kan uttrycka vilka vi är.
– Författarskapet betyder mycket för mig. Som journalist kan du ofta lite om mycket, men som författare har jag fått möjligheten att fördjupa mig i ett område en längre tid. På det sättet har jag lärt mig att förstå olika sorters kulturer.
Susanna Popova tar ofta upp annorlunda perspektiv inom laddade områden. Som hennes bok Elitfeministerna från år 2004, där hon kritiserade den radikalfeministiska ideologin och teoribildningen i Sverige. Boken resulterade i en het offentlig diskussion som kulminerade med att Popova blev ifrågasatt och utskälld av 39 genusforskare på Dagens Nyheters debattsida. Frågan är: Riskerar hon att hamna i liknande mediala blåsväder för kolumnerna i Affärsvärlden?
– Jag kan inte utesluta det. Även om det är stormvarning på vissa ämnen kommer jag att skriva om dem. Men det är inte så att jag söker stormarna. Snarare vill jag bara bli förstådd.
Monarkin är ett annat tema för Susanna Popova. Till exempel har hon varit chefredaktör för Kungliga Magasinet och skrivit en bok om kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllop. Just nu är hon projektledare för en bok om kungliga trädgårdar och parker i Europa.
– Monarkin är en av de tydligaste länkarna som vi har till vår historia. Jag tycker att det är spännande att det finns ett sådant enormt historieintresse i modernitetens Sverige.
– Johan är rolig, det är inte jag. Jag vet bara en person som tycker att jag är den bättre stilisten. Men jag ska inte hänga ut honom.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.