”Jag vill slänga ut den, men får inte”

Petrus Palmér har designat möbler som fått stor internationell uppmärksamhet. När han flyttade till ett gårdshus i Vasastan i Stockholm ritade han om hela huset.

Efter sin examen i industridesign från Linnéuniversitetet grundade Petrus Palmér designstudion Form Us With Love, FUWL, tillsammans med Jonas Pettersson och John Löfgren. Han hade lärt känna kompanjonerna under utbildningen. Studion gjorde sig snabbt ett namn i internationella designkretsar och fick ta emot flera priser för sin experimentella formgivning. Trion samarbetade även med globala storspelare som Ikea, Cappelini, La Cividina och Muuto.

Men för två år sedan bröt sig Petrus Palmér loss och startade designföretaget Hem, där han överlåter själva designen åt andra.

– När du designar en produkt stöter du på ungefär samma problem som du måste lösa när du bygger ett företag. Och jag ville satsa på mitt entreprenörskap, säger han.

Tanken var att skapa en aktör som han själv hade saknat: det nya bolaget skulle ta fram produkter likt ett traditionellt designbolag men sälja dem direkt till privatpersoner på nätet, i stället för att gå via återförsäljare.

– Designbranschen är rätt konservativ och vi har varit sena med att gå online.

I höstas köpte Petrus Palmér och hans familj ett gårdshus i centrala Stockholm. Invändigt har han, tillsammans med arkitekten Björn Förstberg, förvandlat huset till en modern lägenhet där FUWL:s alster går igen i alla rum. I ett av hörnen står deras mest kända föremål – Cord Lamp. Hela lampan består av en strykjärnssladd med ett metallrör inuti. Den är formad som en lampa som hänger från taket – fast den står på golvet. Lampan kom 2007 och har sålt bra över hela världen.

– För att skapa någonting framgångsrikt måste produkten bestå av både gamla och nya inslag. Blir det bara gammalt så anses det tråkigt, blir det bara nytt så känns det skrämmande. I Cord Lamp lyckas vi kombinera båda delarna.

Inredningen är både avskalad och hemtrevlig. Ett grovt betonggolv tillsammans med trä och textilier som skapar värme. Några förebilder är modernisterna Charles och Ray Eames.

– Förra året var jag och besökte deras hus som i dag är ett museum i Los Angeles och jag har i princip modellerat vår lägenhet utifrån de intryck jag fick där.

En annan favorit är Alvar Aaltos avskalade möbler med mjuka och organiska former. Äldre design än så är inte aktuellt för Petrus Palmér. Antikviteter tilltalar honom inte.

– Det är ganska jobbigt med nostalgi. Jag har svårt att se hur ett opraktiskt barockskåp från 1700-talet är relevant.

Men tittar man noga hittar man en rokokofåtölj bland den annars avskalade inredningen.

– Jag vill slänga ut den, fast det får jag inte för min fru. Jag har förståelse för dem som gillar antikt, men det är inte min grej.

En produkt som Petrus Palmér har utvecklat genom Hem är fåtöljen Hai, ritad av italienska designern Luca Nichetto. Grunden består av en stålkonstruktion och kuddar i gjutet skum, med ett tyg som är 3d-stickat.

– Stickningen gör att tyget får en annan dimension och blir mycket tjockare.

Med Hem vill han skapa möbler för ett segment som han kallar ”graduates from Ikea”, det vill säga de som har flyttat till en egen lägenhet, inrett den med Ikeamöbler och som sedan vill köpa någonting som bär på en historia, något med kvalitet.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight