Jakten på Trustors miljoner fortsätter

Likvidatorerna har inte givit upp kampen om att få tillbaka pengarna som försvann i samband med kuppen mot Trustor. De hoppas få in mellan 335 och 385 Mkr och det skulle innebära ett klipp för aktieägarna, mer än en fördubbling av dagens aktiekurs. ”Vi ger oss inte i första taget”, säger advokaten och likvidatorn Stefan Lindskog.

På måndag inleds den mycket omfattande rättegången i Stockholms tingsrätt kring svindlerierna av Trustor som ledde till att bolaget plundrades på närmare 500 Mkr. De tre huvudåtalade är brittiske Lord Moyne, Thomas Jisander från Göteborg och Peter Mattsson, också från Göteborg men numera bosatt i London. Joachim Posener beskrivs av åklagaren som hjärnan bakom Trustorkuppen och han är i dag efterlyst av Interpol.

Vid sidan av det rättsliga efterspelet pågår också ett ekonomiskt efterspel en grupp om tre likvidatorer arbetar med att få in de pengar som har förskingrats. Majoriteten av pengarna finns på en bank i Luxemburg och om dessa kommer fram ska de delas ut till aktieägarna, vid sidan av de pengar som redan delats ut. Stefan Lindskog är mycket förtegen om eller när pengarna kan komma till Sverige.

Trustor plundrades på närmare 478 Mkr i juni 1997 och dagarna före jul samma år tvångslikviderades bolaget av Stockholms tingsrätt. Fram till dess var Trustor ett investmentbolag, men efter tvångslikvideringen såldes bolagets tillgångar av och kassan uppgick till 1,3 miljarder kronor och i mars förra året delades 1,2 miljarder ut till Trustors aktieägare. Kvar finns cirka 100 Mkr i bolagets kassa. Stefan Lindskog kallar det för en stridskassa som ska användas för att få in de resterande pengarna.

I dagsläget finns ingen verksamhet i bolaget. Fram till månadsskiftet augusti/september förra året var bolaget noterat på O-listans observations, men överfördes då till Aktietorget. Aktien handlas i mycket liten omfattning. Det är främst utländska institutioner som äger aktien, men även svenska privatpersoner är aktieägare. De svenska institutionerna har dock dragit sig ur.

”De som spekulerar i aktien är de som tror eller hoppas att vi ska få loss de resterande pengarna från banken i Luxemburg. Så fort det sker ska vi dela ut pengarna till aktieägarna”, förklarar Stefan Lindskog.

Han och de andra likvidatorerna har tidigare fått in cirka 180 Mkr i form av aktier av den brittiske Lord Moyne som blev styrelseordförande i Trustor efter köp den 23 maj av Per Olof Norbergs majoritetspost i bolaget. Han är numera försatt i personlig konkurs i Sverige. Vid sidan av honom misstänks Joachim Posener vara hjärnan bakom att många hundratals miljoner fördes ut ur landet.

Utestående är 285 Mkr plus ränta och kostnader. Stefan Lindskog uppskattar att dessa poster uppgår till mellan 50 och 100 Mkr vilket alltså skulle innebära att likvidatorerna skulle kunna få in mellan 335 och 385 Mkr. Det är denna summa, samt kassan på cirka 100 Mkr, som aktieplacerarna hoppas kunna få dela på. Aktiekursen pendlar i dag mellan 7 och 8 kronor, och får likvidatorerna in pengarna så skulle varje aktie bli värd 18 kronor, vilket innebär en ökning med 125 procent.

”När vi får in pengarna så lägger vi ner bolaget”, säger Stefan Lindskog.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.