Japan sänker tillväxt- och inflationsprognoser

Bank of Japan uppger på fredagen att den reala BNP-tillväxten förväntas uppgå till +1,2 procent under räkenskapsåret 2015, vilket kan jämföras med föregående prognos från i juli som var +1,7 procent.

Under nästa räkenskapsår bedöms tillväxten uppgå till 1,4 procent, vilket kan jämföras med den tidigare prognosen som var 1,5 procent. Prognosen för 2017 uppgår till +0,3 procent (+0,2).

Samtidigt sänks flera inflationsprognoser. Centralbanken bedömer att kärn-KPI kommer att stiga med 0,1 procent i årstakt under 2015 samt med 1,4 procent under 2016. De tidigare prognoserna var 0,7 respektive 1,9 procent. Under räkenskapsåret 2017 är prognosen +1,8 procent exklusive effekten av den kommande momsskattehöjningen (tidigare +1,8 procent).

”Japans ekonomi har fortsatt att återhämta sig måttligt, även om exporten och produktionen har påverkats av inbromsningen i framväxande ekonomier. Utländska ekonomier, framförallt utvecklade sådana, har fortsatt att växa i en måttlig takt, trots inbromsningen i framväxande ekonomier”, skriver den japanska centralbanken.

Exporten och produktionen har nyligen varit mer eller mindre oförändrad, huvudsakligen beroende på ovan nämnda inbromsning i framväxande ekonomier.

När det gäller den inhemska efterfrågesidan noterar centralbanken att företagssektorn har upprätthållit sin positiva investeringshållning och att vinsterna har ökat till sin högsta nivå historiskt sett.

”Inom hushållssektorn har privatkonsumtionen varit motståndskraftig och bostadsinvesteringarna har ökat, mot bakgrund av en stadig förbättring av sysselsättnings- och inkomstsituationen”, fortsätter Bank of Japan.

Japans ekonomi bedöms av centralbanken fortsätta att växa snabbare än sin potential under räkenskapsåren 2015 och 2016, för att året därefter visserligen fortsätta växa, men i långsammare takt, omkring den potentiella tillväxttakten eller något därunder.

Riskerna kring de ekonomiska utsikterna bedöms luta åt nedsidan, särskilt avseende utvecklingen i utlandet. Även riskerna kring inflationsutsikterna bedöms luta åt nedsidan.

Penningpolitiken har utövat sina avsedda effekter, heter det vidare.

Den japanska centralbanken utökade inte stimulanserna vid sitt penningpolitiska möte på fredagen, enligt ett besked tidigare på morgonen. En hel del bedömare hade trott att centralbanken skulle göra det.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets