Järnhandlarens comeback

Efter några svaga år ser Swedol ut att vara på rätt väg, något värderingen av aktien inte avspeglar.

Den svenska ekonomin utvecklas riktigt starkt för närvarande. BNP-tillväxten under tredje kvartalet var fina 3,9 procent. Detta reflekteras på börsen i att många bolag med inhemsk exponering, såsom Byggmax och Bilia, utvecklats starkt under det senaste året.

Ett bolag som inte riktigt hängt med i denna utveckling är järnhandlaren Swedol, en tidigare tillväxtstjärna som tappade stilen häromåret. Bolaget gick från tillväxttal kring 20 procent per år och en rörelsemarginal på 9–14 procent under 2002–2011 till knappt 3 procents årlig tillväxt 2012–2014 och en rörelsemarginal på 2–4 procent.

Faktorerna bakom tappet är flera, men expansionen till Norge 2011 sticker ut. Tre butiker öppnades i grannlandet 2011 och lika många till 2012. Dessutom gjordes en stor investering i ett nytt logistikcenter i Örebro för att möta tillväxten. Den norska verksamheten har dock blivit en förlustkälla med förluster på över 30 miljoner per år de senaste åren, motsvarande en belastning på cirka 2,5 procentenheter på rörelsemarginalen. Ett aviserat strukturpaket på 30 miljoner i Norge, som kommer att belasta fjärde kvartalet 2015, ska sänka kostnaderna.

Parallellt med problemen i Norge tappade Swedol marknadsandelar i Sverige under både 2013 och 2014. De exakta orsakerna till det är svåra att utröna. Många goda år i detaljhandeln ledde dock till en snabb butiksexpansion i branschen, något som skapat en tuff konkurrenssituation. På den enda sidan finns aktörer som riktar sig mot företagsmarknaden som Swedol, Ahlsell och Tools. På den andra sidan finns mer konsumentfokuserade spelare som Clas Ohlson och Byggmax, vilka på senare år alltmer försökt expandera mot företagssidan. Man kan också se en tendens där många aktörer i jakt på tillväxt breddat sortimentet, vilket skapat många indirekta konkurrenter.

Uppdraget att vända Swedol gick till Clein Johansson Ullenvik, som tog över på vd-posten i augusti 2013. Under hans tid har ett stort förändringsarbete genomförts. Bland annat har nya butikskoncept, med mindre butiker, lanserats. Sortimentet har också rensats på varor med dålig lönsamhet samtidigt som fokus har ökat på att sälja fler varor under eget varumärke. Logistiken har också trimmats och en kundklubb har lanserats.

Åtgärderna ledde till att lönsamheten vände upp under 2014, en förbättring som fortsatte i fjol parallellt med att tillväxten tog fart. Under fjolårets nio första månader ökade försäljningen med nära 10 procent och rörelseresultatet med 36 procent. Efter ett par år med totalt bara en ny butiksöppning har Swedol åter börjat expandera butiksnätet under 2015 och det kommer att fortsätta i år.

Swedol är alltså tillbaka i tillväxtspåret. Samtidigt talar åtgärderna i Norge för att belastningen från den norska verksamheten minskar fram­över. Noterbart är också att försäljningstrenden i Norge är klart positiv, Swedol växte med 25 procent i Norge i lokal valuta under fjolårets nio första månader. Samtidigt lär det finnas fler rattar att skruva på i koncernen. Exempelvis kommer bara 17 procent av Swedols varor från Asien, jämfört med nära 70 procent för Clas Ohlson.

På en tioårig snittmarginal strax under 9 procent handlas Swedol till p/e 11,5. Fullt så optimistiska vågar vi inte vara i våra marginalprognoser för 2016 och 2017, men även med mer konservativa antaganden faller värderingen till attraktiva nivåer. Om inte den svenska konjunkturen säckar ihop totalt i år så borde aktien ha goda förutsättningar att nå vår riktkurs på 22 kronor på ett års sikt. Köp.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.