Jättarna som fäller börsen

Stockholmsbörsen var lägre vid lunchtid på torsdagen och utvecklades något sämre än de ledande europeiska börserna efter svag utveckling för indextunga aktier som H&M och Astrazeneca.

– Vi är nu inne i upptakten till G20-mötet och det är snarare det man fokuserar på än Fed-beskedet igår kväll. Det finns en liten risk att räntorna går upp när Feds inköp av statsobligationer minskar. Men med de inflationsutsikter som ligger och de låga räntor de säger att de ska hålla så bör det inte kunna blir någon större uppåtpress på räntorna, säger Henrik Degrér, portföljförvaltare på Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 12.45 var OMXS30 1,0 procent lägre till noteringen 914,0. Omsättningen uppgick till 6,1 miljarder kronor.

H&M B tappade 3,1 procent till 396 kronor efter att bolaget redovisat sin rapport för räkenskapsårets tredje kvartal. Resultatet före skatt blev drygt 1 procent bättre än förväntat, enligt SME Direkts prognossammanställning. Det som stack ut på uppsidan var brutto- och rörelsemarginalen medan försäljningen blev en klar besvikelse.

Försäljningen i jämförbara butiker minskade med 11 procent i augusti månad och där hade analytikerna väntat sig en nedgång med 5,1 procent. Den totala försäljningen sjönk med 3 procent mot en väntad uppgång med 5,0 procent. Samtidigt ökar H&M expansionstakten till att 240 butiker netto för räkenskapsåret från 225 butiker.

– Det var lågt ställda förväntningar på försäljningen i augusti och den blev ännu lägre. Men bruttomarginalen är en helt sanslöst stark siffra och rapporten är klart godkänd, säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Astrazeneca var 2,1 procent lägre till 306:50 kronor efter att Goldman Sachs sänkt rekommendationen för aktien till sälj från tidigare neutral och dragit ned riktkursen till 26:75 pund, motsvarande 300 kronor, från 30 pund. Goldman Sachs motiverar sänkningen med att de positiva studieresultaten för preparatet Brilinta är helt absorberad i värderingen

Bättre gick det för Scania B, som steg 0,9 procent till 88:25 kronor och även Volvo B som ökade 0,7 procent till 69 kronor. Aktierna lyftes något efter att Anton Weinmann, chef för MAN:s kommersiella fordon, i en intervju med Bloomberg News sagt att marknaden för kommersiella fordon håller på att “bottna ur”. Han sade vidare att enheten för kommersiella fordon har “samtal om samarbete” med Scania.

Scanias vd Leif Östling sade i en intervju med Dagens Industri på torsdagen att marknaden för både nya och begagnade lastbilar har bottnat, men att återhämtningen i Europa riskerar att bli trög. Ryssland väntas däremot komma tillbaka snabbare.

Getinge B föll 3,5 procent till 122:50 kronor. Goldman Sachs har sänkt rekommendationen för Getinge till sälj, från tidigare neutral. Riktkursen har höjts till 120 kronor från 110 kronor. Bakom rekommendationssänkningen ligger den senaste tidens uppvärdering av aktien samt att banken inte väntar sig någon försäljningstillväxt 2010.

Oriflame B backade 3,0 procent till 357:50 kronor sedan JP Morgan sänkt rekommendationen till undervikt från tidigare övervikt. Riktkursen har dragits ned till 330 kronor från tidigare 380 kronor. JP Morgan har sänkt estimatet för vinst per aktie med 10 procent inför rapporten för det tredje kvartalet.

SAS sjönk 1,9 procent till 4:78 kronor. Citigroup har sänkt rekommendationen för SAS till sälj från tidigare behåll med riktkurs 3:70 kronor från 3:80 kronor. Bakom den neddragna riktkursen ligger främst att värdet på SAS 20-procentiga andel i BMI nära nog kan halverats eftersom Lufthansa i stort sett betalade 40 procent mindre för Sir Michael Bishops 50-procentiga andel än vad som var beräknat i det ursprungliga optionsavtalet.

Teliasonera, som var i fokus under onsdagen efter rykten om återuppväckt intresse från France Telecom, sjönk tillbaka med 1,5 procent till 46 kronor. På onsdagen var aktien tidvis över 5 procent upp men stängde 1,2 procent högre.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.